“Лісам України” бути: Кабмін дав старт реформі лісової галузі shutterstock

“Лісам України” бути: Кабмін дав старт реформі лісової галузі

Катерина Бєлоусова

Держлісагентство матиме контролюючі функції, а “Ліси України” – господарюючі

Кабінет Міністрів України схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі, зокрема обʼєднання 158 державних лісгоспів у єдине підприємство "Ліси України".

Замість 24 управлінь лісового та мисливського господарства буде утворено 9 регіональних офісів, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець зазначив, що лісове господарство країни вже давно потребувало комплексної реформи.

“Кожна суспільна група бачить її по-своєму. Але Україна як кандидат у члени ЄС, поза сумнівом, має рухатися європейським шляхом розвитку. Ми будемо управляти лісами за  стандартами та практиками ЄС. Це дозволить не лише підвищити рентабельність галузі, фінансово зміцнити державу, а й захистити цінні лісові території", – сказав він.

Стрілець також додав, що чинна система управління лісами в Україні кардинально відрізняється від тієї, яка вже давно працює в країнах Європи. 

Реформа дозволить запровадити дієві зміни та вирішити такі проблеми:

  • фінансовий дисбаланс галузі;
  • відсутність достовірної інформації про стан лісового фонду країни;
  • низький рівень лісистості, що зберігається десятиліттями;
  • низька продуктивність праці;
  • низький рівень механізації лісогосподарських робіт тощо.

Ця реформа також допоможе вирішити конфлікт інтересів у лісовій сфері, адже Держлісагентство матиме контролюючі функції, а “Ліси України” – господарюючі.

Також реформа допоможе знизити рівень корупції, адже будуть збережені робочі місця та забезпечена гідна зарплатня для працівників. Людям не потрібно буде займатися незаконною діяльністю, бо вони зможуть отримувати достойну заробітну плату за свою роботу.

Окрім того, ДП “Ліси України” допоможуть залучати європейські інвестиції для розвитку галузі та закупівлі нового обладнання.

“Створення єдиного підприємства дозволить розвивати та отримувати прибутки не лише за рахунок заготівлі та переробки деревини, а й розбудови рекреаційних пунктів, виготовлення власної екопродукції тощо”, – зазначили в матеріалі. 

В повідомленні також підкреслили, що у Литві створення такого єдиного підприємства допомогло збалансувати усі фінансові питання. Наразі заробітна плата лісівників не залежить від географічного розташування лісгоспу. Окрім того, Єдина державна лісова компанія Литви має свій єдиний бюджет та є прибутковою компанією.

“У документі чітко прописано, що ліси державної власності приватизувати заборонено, а ДП "Ліси України" є підприємством, 100% акцій якого належать державі”, – наголосили в Міндовкілля.

Нагадаємо, заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Власенко, який ймовірно очолить єдине ДП "Ліси України", може бути причетний до лобістської схеми Леоніда Юрушева в деревообробному бізнесі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейські міністри, відповідальні за ліси, та спостерігачі процесу  "Ліси Європи" висловили готовність підтримати Україну у повоєнному відновленні та впровадженні необхідних реформ у лісовому секторі.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік