Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій Shutterstock

Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій

Валентина Гембарська

Найчастіше, встановити власника відходів майже неможливо

Українці можуть поскаржитися на незаконне сміттєзвалище в Національну поліцію, або в Державну екологічну інспекцію України, SaveEcoBot чи на гарячу лінію Міністерства захисту довкілля.

Про це повідомляє "Україна без сміття" на своїй сторінці у Facebook. Там пояснили українцям, що робити якщо ви виявили незаконне сміттєзвалище.

"Усі відходи є об’єктом права власності, а відповідно до Цивільного кодексу, власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі. ЗУ "Про відходи" забороняє несанкціоноване скидання і розміщення відходів, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров’я людини. Відповідно до ЗУ "Про відходи", реалізація державної політики у сфері управління відходами, налагодження роздільного збору та забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів входить до повноважень органів місцевого самоврядування. Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність", — пояснили екоактивісти.

Є два алгоритми дій під час скарги на незаконне сміттєзвалище. Якщо власник відходів відомий — звертатися потрібно до місцевого управління Національної поліції, яке повинно розпочати досудове розслідування, встановити винних осіб та притягнути їх до відповідальності.

Але найчастіше, встановити власника відходів майже неможливо й відходи тоді вважаються безхазяйними — в такому випадку звертатися потрібно в Державну екологічну інспекцію України, SaveEcoBot чи на гарячу лінію Міністерства захисту довкілля.

Детальний алгоритм дій, куди звертатися в таких випадках:

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Дніпрі з початку травня ТОВ "Екологія-Д" ліквідувало 30 стихійних сміттєзвалищ.

Читайте також
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття

450 людей зібралися на весняний Марш прибирання UAnimals

Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють
Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють

За півтора року окупації Мелітополь перетворили на суцільне звалище

У Дніпрі за 3 місяці прибрали 30 стихійних сміттєзвалищ
У Дніпрі за 3 місяці прибрали 30 стихійних сміттєзвалищ

Щодо ліквідації сміттєзвалищ можна звертатися на Єдину гарячу лінію міської ради