Куди дівають медичні відходи в Україні? Експерт розкрив подробиці shutterstock.com

Куди дівають медичні відходи в Україні? Експерт розкрив подробиці

Романа Слісар

У питанні утилізації медичних відходів є суттєва проблема – медзаклади їх не сортують

В Україні лише 40% медичних відходів утилізують на спеціальних підприємствах.

Про це розповів В’ячеслав Сьомик, CEO компанії-члена Асоціації управління відходами (АУВ) DSL-2010, передає ProMusor.

За словами фахівця, медичні заклади створюють величезну кількість відходів, котрі несуть ризики хімічних, токсичних, канцерогенних, мутагенних та радіаційних впливів на організм людини і його інфікування. Особливо їх кількість збільшилася через пандемію COVID-2019.

"Сьогодні 40% медичних відходів утилізують на сертифікованих підприємствах. Проте, куди потрапляють інші 60% – це необхідно зрозуміти", – зазначив Сьомик.

Він наголосив, що у питанні утилізації медичних відходів є суттєва проблема – у медзакладах їх не сортують.

“До компаній-утилізаторів по всій країні надходять змішані, а не сортовані, медичні відходи – це шприци, крапельниці, білизна разом із продуктовими відходами та інше. І все в одній тарі. Така форма відходів надмірно перевантажує обладнання. Зараз це особливо гостра тема через їх збільшення, у зв’язку з коронавірусом“, – пояснив експерт.

На його думку, покращити ситуацію зможе низка заходів: прийняття закону 2207-1-д про управління відходами та підзаконних нормативних актів, розробка та затвердження тарифної сітки щодо утилізації небезпечних відходів, перевірка лікарень на дотримання вимог екологічного законодавства, правильне поводження з відходами.

“Медичним закладам слід приділяти більшу увагу саме підрядним організаціям, стежити за їх прозорістю та якістю надання послуг, а не "гнатися" за найнижчою ціною. Адже досвід свідчить, що демпінг на ринку – шлях до стихійного сміттєзвалища та забруднення навколишнього природного середовища“, – наголосив Сьомик.

На його думку, більшість утилізаторів небезпечних відходів – є свідомими учасниками ринку та підстраховують один одного в роботі, адже періодично логістика з’їдає час та ресурси. Однак, відсутність тарифної сітки в рази ускладнює їх роботу.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що не всі пункти прийому сміття приймають від громадян медичні та фармацевтичні відходи – маски, рукавиці, медикаменти.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку