Країни Середземномор’я домовилися про ключові кроки до зеленого переходу

Країни Середземномор’я домовилися про ключові кроки до зеленого переходу

Катерина Бєлоусова

ЄС та 21 країна домовилися про економічний прогрес регіону без погіршення стану навколишнього середовища

У Порторожі, Словенія, з 5 по 8 грудня відбулася 23-я зустріч Договірних сторін Барселонської конвенції та протоколів до неї (COP23) на якій ухвалили міністерську декларацію щодо ключових кроків до зеленого переходу в середземноморському регіоні.

Конференція ознаменувала історичну віху щодо захисту навколишнього середовища та сталого розвитку, а також терміновості таких дій, повідомляє Earth.Org.

“Зобов’язання, прийняті щодо стимулювання зеленого переходу в Середземномор’ї, є свідченням спільної відповідальності за збереження природних скарбів нашої планети, – йдеться у матеріалі. – У найближчі роки відкриється вплив рішень, прийнятих у Порторожі, і є надія, що обіцянки перетворяться на відчутні дії, сприяючи майбутньому, де Середземномор’я процвітає як стійка та динамічна екосистема”.

Зазначається, що на конференції прийняли Порторозьку міністерську декларацію, яка передбачає:

  • охорону природи в регіоні;

В матеріалі розповіли, що 21 країна та ЄС домовилися про відокремлення економічного прогресу від погіршення навколишнього середовища, а також його узгодження з Цілями сталого розвитку.

  • регіональне співробітництво та рішення, засновані на природокористуванні, адже країни регіону мають різні фінансові та технологічні ресурси;
  • програму роботи та бюджет;

Зазначається, що на COP23 прийняли дворічну програму роботи та бюджет Середземноморського плану дій Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP/MAP). Ця ініціатива спрямована на перегляд та узгодження Середземноморської стратегії сталого розвитку, а також використання науки як основи для ефективних дій. 

  • захист морського життя – одна з важливих угод щодо збереження китоподібних Чорного та Середземного морів, а також прилеглої Атлантичної зони; 
  • управління узбережжям та створення Регіонального центру діяльності зі зміни клімату в Туреччині;
  • збереження біорізноманіття – зобов’язання щодо збереження та управління щонайменше 30% прибережних і морських територій до 2030 року. Учасники зобовʼязалися зупинити деградацію морського та прибережного біорізноманіття, а також посилити охорону морських видів, що перебувають під загрозою зникнення;
  • боротьбу із забрудненням і відходами, зокрема від сільського господарства, суден, аквакультури та управління міськими зливовими водами, а також пластиком;

Зазначається, що під час COP23 неурядові організації відіграли ключову роль у висвітленні критичної проблеми забруднення моря та пропаганді узгоджених зусиль для вирішення цієї критичної проблеми.

Нагадаємо, у Дубаї, ОАЕ, 30 листопада розпочався двотижневий кліматичний саміт COP28, на якому вже ухвалили історичне рішення про створення фонду для відшкодування втрат і збитків від зміни клімату державам, що розвиваються.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, морський біолог Євген Дикий заявив, що через російську воєнну агресію у Чорне море потрапили тонни важких металів та інших токсичних речовин, зокрема від затонулих кораблів та збитих ракет.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел