Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Катерина Бєлоусова

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

Морський біолог Євген Дикий заявив, що через російську воєнну агресію у Чорне море потрапили тонни важких металів та інших токсичних речовин, зокрема від затонулих кораблів та збитих ракет.

Протягом останніх 20 років, завдяки зміні структури промисловості, важкі метали не забруднювали море, розповів він в етері Українського Радіо.

“Кожний "Калібр" або "Онікс", який вдається збивати над морем – це теж величезна кількість токсичної органіки. Мається на увазі ракетне пальне, яке містить дуже токсичні компоненти і потрапляє в море, чого взагалі ніколи раніше не було”, – сказав він.

Дикий підкреслив, що також серйозної шкоди завдав підрив росіянами греблі Каховської ГЕС. Адже значна кількість різних речовин, які десятиліттями відкладалися на дні водосховища, тепер потрапила до Чорного моря і їх рознесло течіями. 

“Поки що немає навіть фізичної можливості простежити, як все це далі передавалося по харчових ланцюжках. Однозначно це накопичення відбувається, але тільки після завершення бойових дій ми зможемо сказати, скільки саме, чого і куди потрапило”, – пояснив біолог.

Він наголосив, що наразі визначити масштаби забруднення в українській акваторії неможливо. Адже це потребує досліджень та збирання проб у відкритому морі, а вихід наукових кораблів – дуже небезпечний. Проте науковці проводять мінімальноможливі дослідження “на березі”, збираючи зразки тканин загиблих риб та дельфінів.

Дикий зазначив, що від забруднення також страждає акваторія Румунії, Болгарії та прибосфорський район Туреччини. Масштабні дослідження Чорного моря могли б проводити європейські країни, однак вони побоюються потенційних небезпек, зокрема морських мін.

Біолог також наголосив на необхідності створення правильної методики оцінки завданої екошкоди, щоб потім можна було добитися компенсації від росії.

“Раніше ніхто не стикався з такою проблемою. Як взагалі настільки масштабну шкоду морю перевести в гроші, як її можна оцінити? Це дуже важливе завдання. Бо після війни нам доведеться допомагати морю відновитися. А без правильної методики, як оцінювати шкоду, ми потім в міжнародних судах не доб'ємося від росії компенсації”, – пояснив Дикий.

Він додав, що війна позитивно вплинула на частину живих організмів, у першу чергу для чорноморських риб. Вже другий рік поспіль їх не ловлять і відбувається стрімке відновлення тих видів, для яких ключовою проблемою було не забруднення середовища, а надмірний вилов. Наприклад, камбала чорноморська, яка була вже на межі зникнення через дуже потужний браконьєрський вилов.

Нагадаємо, у липні дослідження показало, що в акваторії Одеси через опріснення внаслідок підриву Каховської ГЕС загинуло мідій (молюсків-фільтратів) на сотні тонн. В басейні пляжу "Собачий" поблизу берега загинуло близько 50% усіх мідій, що очищують воду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, російські вчені підтвердили стрімке зростання солоності Азовського моря, яке вже майже зрівнялося з показниками Чорного. В окупованому Маріуполі росіяни перекрили річки, що спричиняє екокатастрофу.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси
Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків

В акваторії Одеси загинули сотні тонн мідій, що очищують воду
В акваторії Одеси загинули сотні тонн мідій, що очищують воду

Здатність моря до самоочищення значно підірвана