Харківський коксохім заплатить за забруднення повітря в місті 3,5 млн грн shutterstock

Харківський коксохім заплатить за забруднення повітря в місті 3,5 млн грн

Романа Слісар

За даними екоактивістів, в мікрорайонах, розташованих неподалік заводу, забруднення іноді перевищувало норму в 13 разів

Харківський завод "Новомет", більше відомий як "коксохім", за рішенням суду повинен сплатити майже 3,5 млн грн штрафу за забруднення атмосферного повітря.

Про це повідомив представник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає Укрінформ.

"Рішенням господарського суду Харківської області від 3 червня задоволено позов Київської окружної прокуратури в інтересах держави до ТОВ "Коксовий завод "Новомет" про стягнення 3 475 649 грн збитків, завданих забрудненням атмосферного повітря ", – повідомив Чубенко.

Як повідомляється, рішення суду може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Раніше стало відомо, що 7 грудня 2020 року Харківський окружний адміністративний суд прийняв рішення, що з 6 січня 2021 року коксовий завод "Новомет" повинен тимчасово призупинити виробництво коксу і кам'яновугільної смоли.

Однак від заводу надійшла апеляційна скарга, і підприємство не зупинилося. За даними екоактивістів, в мікрорайонах, розташованих недалеко від заводу, іноді забруднення перевищувало норму в 13 разів.

5 березня Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України дозволило коксовому заводу "Новомет" в Харкові викидати забруднюючі речовини в атмосферу протягом 7 років.

24 березня стало відомо, що директору коксового заводу оголосили підозру за фактом забруднення атмосферного повітря, що спричинило небезпеку для навколишнього середовища. За даними слідства, керівник знав про відсутність відповідних дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, проте в період з січня по вересень 2020 організував виробництво коксу і кам'яновугільної смоли, що призвело до наднормативних викидів в атмосферу забруднюючих речовин і матеріалів.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого.

Згідно з висновком експертів ННЦ "Інститут судових експертиз імені Бокаріуса", сума збитку, заподіяного зазначеним підприємством, складає майже 3,5 млн грн. Це стало підставою для направлення прокуратурою окремого позову до Господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції про стягнення збитків, завданих державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Харків'яни, які виступають проти роботи підприємства, влаштовували автопробіги, перекривали дороги, пікетували підприємство, міську раду, обласну адміністрацію, суд. 3 червня люди також влаштували акцію під Господарським судом.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що Верховний суд підтвердив законність арешту нерухомого майна глиноземного заводу в Миколаєві на суму 9,2 млрд гривень. Громада міста тривалий час веде боротьбу з підприємством через викиди токсичного конденсату – червоного шламу.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки