Коболєв назвав вагомий провал України у сфері енергоефективності

Коболєв назвав вагомий провал України у сфері енергоефективності

Головна причина, на думку Коболєва, – некомпетентність

В Україні економічно доцільним нині є вкладення коштів в енергоефективність. Але в цій сфері держава робить дуже мало.

Таку думку висловив очільник НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в інтерв’ю виданню "Тиждень". Одним із провалів України в цій галузі він назвав втрачену можливість закупити велику кількість енергоефективних котлів із Китаю.

Головною причиною цього Коболєв вважає некомпетентність.

"У країни була можливість за "довгі" кредитні гроші придбати велику кількість енергоефективних котлів із Китаю. Їх можна було б встановити субсидіантам, щоб зменшити обсяги споживання газу цією категорією населення. Це мало б суттєвий економічний ефект", – розповів керівник "Нафтогазу".

Контраргументом, за його словами, називали такий: навіщо, мовляв, закуповувати котли в Китаї, якщо їх можна виробляти в Україні.

Утім, наголошує Коболєв, обсяг виробництва котлів у нас у сотні разів менший. "На українське обладнання в такій кількості ми так і не дочекалися, а у випадку з китайським могли б мати локалізацію щодо монтажу цих котлів", – додав він.

Також була можливість закупити котли виробництва компанії Bosch, але для реалізації цього проєкту потрібна була підтримка місцевої влади й облгазів (які не зацікавлені у зменшенні споживання населенням).

На думку Коболєва, з політичного погляду це дало б певні дивіденди: мешканці приватних будинків могли б зменшити споживання газу, а отже – й рахунки за нього.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Climate Action Network закликала уряди в усьому світі збільшити інвестиції в енергоефективність.

Читайте також
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.