Киянка поділилася досвідом про сортування сміття й попередила про небезпеку пластику

Киянка поділилася досвідом про сортування сміття й попередила про небезпеку пластику

Своїм досвідом у сортуванні сміття може поділитися кожен

Бути екосвідомим і почати сортувати сміття зовсім не складно, але все відбувається поетапно.

Зі своїм досвідом сортування сміття поділилася киянка Юлія Радченко в рубриці #Я_сортую Центру управління відходами (ЦУВ).

"Спочатку я здавала пластик і макулатуру у пункти прийому вторсировини. Кульочки, пакети накопичувалися в мене на балконі – рука не піднімалась їх викинути у смітник. Уявіть моє щастя, коли я почула про "Україну без сміття" і змогла ті всі накопичення віднести до їхнього "Майстра добрих справ", що тоді курсував Києвом у вихідні. Нині я постійна гостя сортувальної станції "Україна без сміття" та користувачка послуг Центру управління відходами", – розповіла Юлія, яка вже 15 років сортує сміття.

За її словами, почати сортувати не складно, але все відбувається поетапно. Жінка навела приклад із супермаркетом: "…спочатку я купувала їжу в пластикових боксах та клала їх в целофановий пакет. Бокси я потім мила, а пакети відвозила на сортувальну станцію. Пізніше я почала використовувати один пакет по багато разів, а ще згодом уже почала ходити за їжею зі своєю тарою і пакетом і просити, щоб мені не завертали у плівку і не давали ще один пакет. Нині в супермаркеті, де я купую їжу, мене увесь відділ кулінарії знає в обличчя" .

Юлія зізналася, що спершу її друзі та рідні сміялися з нею й казали, що те, чим вона займається, є неефективним, мовляв, одна людина світ змінити не зможе. Та згодом самі почали трохи займатися сортуванням. "Не так професійно, як я, але все ж таки", – радіє користувачка послуг ЦУВ.

Вона також зазначила, що з деякими співробітниками вони налагодили сортування ще й в офісі. Зокрема, у ЦУВ вони привозять люмінесцентні лампи на утилізацію.

Усім, хто ще не почав сортувати сміття і не надто переймається екологічними проблемами, пані Юлія радить подивитися фото з полігонів, почитати про небезпеку батарейок, електричних пристроїв, одягу, які будуть там лежати століттями і травити землю, плоди якої ми їмо, воду, яку ми п'ємо, повітря, яким ми дихаємо. А ще – пошукати інформацію про острови з пластику, що плавають у Світовому океані, про тварин, які загинули від нього, і почати нарешті відповідально ставитись як до себе, так і до навколишнього світу.

Рубрику #Я_сортую Центр управління відходами запустив із метою показати важливість свідомого ставлення до довкілля на прикладі досвіду окремих людей, яким не становило труднощів стати екосвідомими. Поділитися своєю історією можна через особисті повідомлення у Facebook-спільноті ЦУВ.

Раніше ЕкоПолітика розповіла про п'ять успішних українських екостартапів, які підкорили світ.

Читайте також
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття

450 людей зібралися на весняний Марш прибирання UAnimals

Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють
Окупований Мелітополь потопає у смітті: росіяни бездіють

За півтора року окупації Мелітополь перетворили на суцільне звалище

Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій
Куди скаржитись на незаконне сміттєзвалише: алгоритм дій

Найчастіше, встановити власника відходів майже неможливо