Китай звинуватили у лицемірстві щодо Фукусіми через скид власних радіоактивних вод 

Китай звинуватили у лицемірстві щодо Фукусіми через скид власних радіоактивних вод 

Катерина Бєлоусова

У стоках концентрації радіоактивних речовин нижче 1500 беккерелів на літр при стандарті безпеки до 60 000 беккерелів на літр

Китай звинуватили у лицемірстві через заборону імпорту морепродуктів з Японії через скидання в океан 1 мільйона тонн радіоактивної води зі зруйнованої атомної електростанції "Фукусіма-Даїчі".

Атомні електростанції Китаю скидають в океан стічні води з вищим рівнем тритію, ніж у водах з Фукусіми, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що Китай також звинуватили у використанні цього інциденту для розпалювання антияпонських настроїв.

В матеріалі розповіли, що скидати очищені радіоактивні води Японія буде протягом щонайменше 30 років. План схвалили орган ООН з атомної безпеки, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) та уряд Японії. Багато вчених погоджуються з МАГАТЕ, що викид матиме незначний радіологічний вплив на людей і навколишнє середовище.

В  енергетичній компанії Tokyo Electric Power Company (TEPCO) заявили, що аналіз зразків першої партії випущених стічних вод показав, що рівень радіоактивності знаходиться у безпечних межах.

"Ми підтвердили, що аналізоване значення дорівнює розрахованій концентрації та що аналізоване значення нижче 1500 беккерелів на літр", — сказав представник TEPCO Кейсуке Мацуо, додавши, що національний стандарт безпеки становить 60 000 беккерелів на літр.

Він пояснив, що компанія і надалі аналізуватиме рівень радіоактивності.

Зазначається, що китайська електростанція Fuqing у провінції Фуцзянь викидає в Тихий океан приблизно втричі більше тритію, ніж запланований викид у Фукусімі. Ймовірно, Пекін базує свою позицію на тому, що викид Японії стався внаслідок ядерної катастрофи і у водах можуть бути присутні інші радіоактивні речовини.

В матеріалі пояснили, що тритій виробляється природним шляхом як частина нормального радіаційного фону навколишнього середовища. 

Старший викладач Університету Окленда доктор Девід Крофчек підкреслив, що вміст тритію у водах, що скидаються, всемеро нижчий за норми Всесвітньою організацією охорони здоров’я для питної води.

“Набагато більше тритію було викинуто нормально працюючими атомними електростанціями в північну частину Тихого океану”, – сказав він.

У Грінпіс заявили, що радіологічні ризики від Фукусіми не були повністю оцінені, а біологічний вплив тритію, вуглецю-14, стронцію-90 і йоду-129, які виділяються разом з водою, "був проігнорований". 

Проте в TEPCO та уряді Японії заявили, що процес фільтрації видалить стронцій-90 та йод-129, тоді як концентрація вуглецю-14 у забрудненій воді набагато нижча, ніж нормативний стандарт для скидання.

Зазначається, що у деяких китайських супермаркетах, як це було після катастрофи на Фукусімі 2011 року, почався продаж солі через безпідставні чутки про те, що йод у солі може запобігти радіаційному отруєнню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у четвер, 24 серпня, Японія почала скидати понад 1 мільйон метричних тонн очищеної радіоактивної води з АЕС “Фукусіма”.

Читайте також
У США та Китаї розпочинається ера зберігання енергії. Інфографіка
У США та Китаї розпочинається ера зберігання енергії. Інфографіка

Тривалість зберігання енергії збільшилася майже на 25%

Китай збільшив потужності зеленої енергії до 2,74 мільярда кВт
Китай збільшив потужності зеленої енергії до 2,74 мільярда кВт

Встановлена ​​потужність сонячної енергії зросла до 490 мільйонів кВт.

Китай зіткнеться з дефіцитом $6,5 трлн “зеленого” фінансування – дослідження
Китай зіткнеться з дефіцитом $6,5 трлн “зеленого” фінансування – дослідження

“Зелений” перехід Китаю є унікальним, адже його промисловість становить більше чверті ВВП

Втекти від повені в рекордну спеку: Китай зазнав подвійного кліматичного удару
Втекти від повені в рекордну спеку: Китай зазнав подвійного кліматичного удару

В провінції Хенань 16 червня температура досягла 70°C