Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM shutterstock

Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Ганна Велика

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС

Спеціалісти Центру досліджень енергетики і чистого повітря (the Centre for Research on Energy and Clean Air – CREA) у своїй доповіді повідомили, що Китай не схвалив жодного нового проєкту з виробництва сталі на основі вугілля за перше півріччя 2024 року. Вони впевнені, що таким чином країна прискорює свій перехід до "зеленого" виробництва, оскільки готується до впливу механізму транскордонного вуглецевого коригування (CBAM) на експорт в Європу.

Про це інформує Euractiv.

У CREA повідомили, що місцеві органи влади затвердили 7,1 млн метричних тонн нових сталеплавильних потужностей з січня по червень, але всі вони були призначені для проєктів з використанням більш чистих електродугових печей (ЕДП) на основі брухту, а не вугільних доменних печей.

Фахівці висловили припущення, що Китай може скоротити викиди CO2 від сталеливарної промисловості на 200 млн т до 2026 року, скоротивши виробництво та перероблюючи більшу кількість брухту через електросталеплавильні печі. Вони констатували, що цей обсяг дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС.

Сталеливарна промисловість Китаю є найбільшою у світі й перебуває під зростаючим тиском щодо декарбонізації, йдеться у доповіді дослідників CREA. Очікується, що цього року вона приєднається до власної китайської схеми торгівлі квотами на викиди (СТВ), а з наступного року експорт до Європи підпадатиме під дію механізму транскордонного вуглецевого коригування – CBAM, який може підняти його вартість на 11% до 2030 року.

"Китайські виробники сталі, націлені на ринок ЄС, повинні будуть вжити заходів для зниження вуглецевої інтенсивності своєї продукції, щоб зберегти конкурентоспроможність", – сказав Сіньї Шен, співавтор доповіді.

За оцінками дослідників китайського Інституту глобального прогресу декарбонізації до 2030 року сталеливарна промисловість Китаю може зіткнутися з 5,9 млрд юанів ($811,09 млн) загальних зборів CBAM залежно від того, наскільки вона скоротить викиди.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Китай опублікував нові правила для національного вуглецевого ринку та планує впровадити систему управління вуглецевим слідом до 2027 року.

Читайте також
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC

Більшість викликів пов’язана зі зростанням фінансових витрат

Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”
Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”

Чиновники Європейської Комісії обіцяють розробити додаткові роз’яснювальні документи до кінця цього року

Все про механізм CBAM: що це, як і коли запрацює та який вплив матиме на Україну
Все про механізм CBAM: що це, як і коли запрацює та який вплив матиме на Україну

Це серйозний виклик для вітчизняних виробників