“Київводоканал” відбувся мізерним штрафом за брудну воду Shutterstock

“Київводоканал” відбувся мізерним штрафом за брудну воду

Олена Яценьо

У Києві перевірили, яку воду п'ють містяни

"Київводоканал" і "Київводфонд" оштрафували за відхилення від санітарних норм. Загальна сума штрафу становить 714 гривень.

Про виявлені порушення законодавства повідомила у фейсбуці пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Києві.

Зазначається, що протягом 2021 року спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Києві перевірили 259 об’єктів питного водопостачання та водовідведення. З них на 50 об’єктах було виявлено порушення та відхилення від санітарних норм.

Як уточнюється, упродовж поточного року перевірено 66 об’єктів централізованого водопостачання (об’єкти ПРАТ “АК “Київводоканал”) та 193 об’єктів децентралізованого водопостачання (об’єкти СВКП "Київводофонд").

З 50 об’єктів, де встановили порушення, 15 об’єктів належать до централізованого водопостачання, а 35 об’єктів — до децентралізованого.

Загалом фахівці державної установи “Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” в складі спільних робочих груп відібрали та дослідили:

251 пробу питної води на об’єктах ПРАТ "АК "Київводоканал". Було встановлено 46 відхилень від ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною" за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками безпеки;

144 проб питної води на об’єктах СВКП “Київводофонд”. Відхилення від санітарних норм встановлено в 75 пробах.

"Протягом року на адресу “Київводоканалу” та “Київводофонду” було надіслано 58 листів “із пропозиціями термінового здійснення заходів щодо усунення порушень, виявлених робочими групами та доведення показників безпеки якості питної води до нормативних значень", — ідеться в повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що співробітники Державної екологічної інспекції розрахували 24 млн грн збитків, яких ПрАТ "АК "Київводоканал" завдало довкіллю внаслідок забору вод з артезіанських свердловин без спеціального дозволу.

Згодом "Київводоканал" звернувся до суду, щоб скасувати припис Держекоінспекції та назвав позаплановою перевірку протиправною.

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури