Kernel інвестує $248 млн у 7 теплових біоелектростанцій на соняшниковому лушпинні Shutterstock

Kernel інвестує $248 млн у 7 теплових біоелектростанцій на соняшниковому лушпинні

Олена Яценьо

Найбільшим проєктом стане біоТЕС 22,5 МВт на Старокостянтинівському ОЕЗ

Компанія Kernel, найбільший в Україні виробник соняшникової олії, збирається інвестувати $248 млн у сім теплових біоелектростанцій (біоТЕС), які вироблятимуть електричну енергію шляхом спалювання лушпиння соняшника.

Про це в інтерв’ю для ресурсу delo.ua розповів директор з управління виробничими активами компанії Юрій Пугач, передає ExPro.

"У 2021 році ми фіналізуємо проєкти з генерації відновлюваної енергії на олійноекстракційних заводах. Усього плануємо запустити сім ТЕС. Сумарно вони спалюватимуть до 481 тис. тонн лушпиння соняшника та генеруватимуть близько 700 тис. МВт-год щорічно. Загальний обсяг інвестицій — $248 млн", — розповів він.

За словами представника Kernel, компанія очікує EBITDA від проєктів на рівні $52 млн в рік. Зокрема, на олійноекстракційних заводах компанії встановлять котли потужністю 10-17 МВт.

Також Пугач зазначив, що в березні 2021 року завершились пусконалагоджувальні роботи нової когенераційної установки на Полтавському заводі, електрична потужність якої становить 10 МВт, теплова — 42 МВт. Нині триває запуск на Бандурському заводі та "Українській чорноморській індустрії", а також будують когенераційні установки на Вовчанському та Придніпровському олійноекстракційних заводах.

"Цього року завдяки масштабним інвестиціям ми запустимо на олійноекстракційних заводах компанії шість теплоелектростанцій. Їх будуємо з нуля", — прокоментували в Kernel.

Найбільшим проєктом, за словами директора з управління активами Kernel, стане біоТЕС 22,5 МВт на Старокостянтинівському ОЕЗ.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Полтаві підприємство "Кернел" побудувало когенераційну установку, яка вироблятиме теплову й електричну енергію для заводу. Її особливість у тому, що як паливо вона використовуватиме соняшникове лушпиння.

Нагадаємо також, що в місті Овруч Житомирської області група компаній "Укртепло", яка спеціалізується на проєктах у сфері біоенергетики, ввела в експлуатацію Поліську теплоелектростанцію, яка працює на біомасі.

Експерти Біоенергетичної асоціації розповіли, як із соняшнику отримують біогаз.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року