Каналізація не альтернатива смітника: як вологі серветки спричиняють аварійні пориви

Каналізація не альтернатива смітника: як вологі серветки спричиняють аварійні пориви

Катерина Бєлоусова

Окрім туалетного паперу в унітаз не можна нічого кидати

Комунальники закликали українців не викидати в каналізаційну мережу вологі серветки, ватні диски та предмети гігієни, адже вони утворюють затори. 

Це призводить до аварійних поривів та шкодить роботі очисних споруд, повідомляє ПрАТ "АК "Київводоканал".

Зазначається, що каналізаційні трубопроводи не призначені для транспортування та утилізації побутового сміття. До них не має потрапляти нічого, окрім продуктів життєдіяльності, туалетного паперу та води, якою все це змивається. Навіть залишки їжі та жир, які потрапляють до каналізації під час миття посуду, спричиняють засмічення труб та затори.

“Особливо небезпечними утворювачами заторів і водночас найбільш популярними кандидатами на змив залишаються вологі серветки, ватні диски, вушні палички, прокладки та підгузки”, – наголосили комунальники.

Вони пояснили, що туалетний папір, на відміну від вологих серветок, у мережі подрібнюється та розчиняється, що не шкодить її роботі. Однак синтетичні матеріали лише збільшуються в об’ємі.

Зазначається, що викинута в унітаз серветка може спричинити затори:

  • у внутрішньобудинкових трубах;
  • у міській каналізаційній мережі, де зустрінеться з аналогічним сміттям;

Комунальники підкреслили, що у 2022 році вони ліквідували 11 тисяч таких заторів. Якби містяни дотримувалися правил, у “Київводоканалі” могли б спрямувати ці ресурси на реконструкцію та модернізацію об’єктів.

  •  на Бортницькій станції аерації.

В повідомленні розповіли, що БСА – єдині очисні споруди міста, де усі стоки проходять декілька етапів очистки перш ніж повернутися в річку. На першому етапі стоки очищають від твердого сміття механічними греблями. Однак обладнання не розраховано на таку кількість відходів, тому співробітникам доводиться вручну діставати 5-6 тонн сміття, а після злив – понад 10 тонн. 

Зазначається, що таке сміття з БСА відправляють на спалювання на завод "Енергія". Однак в маленьких населених пунктах, де немає якісних очисних споруд, кинуте в унітаз сміття може в кінці свого шляху опинитись безпосередньо у водоймі, де роками буде отруювати довкілля. Окрім того, його можуть зʼїсти тварини, від чого неминучо загинуть.

facebook.com/vodokanal

“Висновок один: окрім туалетного паперу в унітаз не можна кидати нічого”, – наголосили комунальники.

Вони додали, що застиглу масу жиру та сміття, що в каналізації уплотнюється в один великий згусток, називають жирберг (англ. Fatberg). Найбільший жирберг вагою 15 тонн знайшли у водостоках Лондона. Він мав розмір автобуса та складався з жиру та вологих серветок.

Нагадаємо, вологі серветки не розкладаються та не піддаються компостуванню, через що їх дуже складно переробляти. Вчені стверджують, що вони не сприяють знезараженню, не здатні повністю очистити поверхню шкіри та при неправильному використанні сприяють істотному поширенню бактерій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у серпні 2021 року у Києві через аварію на каналізації в районі бульвару Лесі Українки тонни нечистот потрапили до річки Дніпро.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів