Канада та Німеччина підпишуть угоду про виробництво “зеленого” водню на експорт shutterstock

Канада та Німеччина підпишуть угоду про виробництво “зеленого” водню на експорт

Катерина Бєлоусова

Перша фаза проєкту передбачає будівництво до 164 наземних вітрових турбін для живлення водневого заводу

Канада та Німеччина 23 серпня підпишуть угоду про “зелену” енергетику, яка дозволить побудувати вітроенергетичну установку для виробництва водню та аміаку на експорт.

Угода може стати ключовою для розвитку водневої промисловості Канади, повідомляє CBC News.

Її підпишуть прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та канцлер Німеччини Олаф Шольц в провінції Ньюфаундленд в місті Стівенвілл. 

В матеріалі зазначили, що, у разі схвалення, проєкт стане першим у своєму роді в Канаді.

Німеччина прагне знайти нові джерела енергії, оскільки повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до різкого зростання цін на природний газ. Також росія скоротила потік природного газу своїм європейським клієнтам, що може призвести до дефіциту постачання. 

Компанія World Energy GH2, заявила, що перша фаза пропозиції передбачає будівництво до 164 наземних вітрових турбін для живлення водневого заводу в глибоководному порту Стівенвілл. Довгострокові плани передбачають збільшення розміру проєкту втричі.

"Існує підвищена необхідність для Канади вийти на цей новий ринок, який користується таким високим попитом, – сказав мер Стівенвілла Том Роуз. – Тепер ми готові стати центром "зеленої" енергії Північної Америки.”

Він додав, що провінція не скасовувала мораторій на розвиток вітрових електростанцій до 2022 року.

Роуз сказав, що Стівенвілл є ідеальним місцем для вітряної електростанції, оскільки ця територія має "вітряний коридор" світового рівня. Крім того, місто має засоби для виробництва великої кількості води, необхідної для виробництва водню. Адже важка інфраструктура залишилася на місці паперової фабрики Abitibi-Price, яка була закрита у 2005 році.

"Схоже, що це енергія майбутнього, і попит на неї дуже високий”, – зазначив він.

Цей багатомільярдний проєкт був зареєстрований у провінції в червні 2022 року, і тепер вимагає звіту про вплив на навколишнє середовище. 

В World Energy GH2 зазначили, що розробка великомасштабних потужностей з виробництва “зеленого” водню тільки починається, що надає Канаді, зокрема Ньюфаундленду і Лабрадору, можливість і переваги бути першими в секторі "зеленої" енергетики.

"Унікальна географія Ньюфаундленду і Лабрадору, потужні вітрові ресурси та близькість до великих центрів попиту зроблять його глобально конкурентоспроможним регіоном з виробництва "зеленого" водню", – зазначили в компанії.

Переважна більшість існуючого виробництва водню покладається на природний газ або вугілля для виробництва електроенергії, що означає небажані викиди вуглецю.

Будівництво першої вітроелектростанції заплановано на кінець 2023 року на півострові Порт-о-Порт. Однак місцева громада стурбована потенційним впливом проєкту на екосистему, яка включає рідкісні та зникаючі рослини.

Нагадаємо, у Німеччині компанія з виробництва спеціальних хімічних речовин Evonik розробляє аніонопровідну мембрану для дешевого виробництва “зеленого” водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США законопроєкт про скорочення інфляції, серед багатьох положень орієнтованих на клімат, включає податкові пільги для виробництва “зеленого” водню за найнижчою ціною у світі $0,73 за кілограм.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон