Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції shutterstock

Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції

Ганна Велика

Ухвалений документ стане важливим елементом нової національної системи управління хімічною продукцією, побудованої за європейськими стандартами

Уряд схвалив технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції, який імплементує норми європейського регламенту REACH.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Кабінету Міністрів України.

REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of CHemicals) — регламент ЄС про хімічні речовини та їх безпечне використання (ЄС 1907/2006). Він стосується реєстрації, оцінки, надання дозволів і заборон використання хімічних субстанцій.

Це другий із двох основних технічних регламентів ЄС, імплементований в Україні. Його ключовою вимогою є обов’язкова реєстрація всіх хімічних речовин, що виробляються, імпортуються та надаються на ринку в Україні в обсягах понад 1 тонну на рік.

Процес реєстрації складається з декількох етапів, кожен з яких детально регулюється. Реєстрація забезпечує створення бази даних, яка містить інформацію про властивості, ризики та безпечне використання хімічних речовин. Ця інформація надається до Міндовкілля, яке використовує її для оцінки ризиків і розробки заходів з управління цими ризиками.

“Дуже важливо, що норми Технічного регламенту застосовуються до всіх хімічних речовин: не лише до тих, що використовуються в промислових процесах, а й до тих, що використовуються у повсякденному житті. Наприклад, у засобах для чищення, фарбах, а також у таких предметах, як одяг, меблі та електроприлади. У довгостроковій перспективі найбільш небезпечні хімічні речовини мають бути замінені безпечнішими”, – зазначила заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України прийняла за основу урядовий законопроєкт №8037 “Про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією”.

У Міндовкілля нагадали, що у грудні 2022 року в Україні прийняли рамковий євроінтеграційний документ – Закон “Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією”. Він є базисом для побудови національної системи управління хімічними речовинами за європейським зразком.

У травні ми розповідали, що уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції. Цим документом він імплементував норми європейського Регламенту CLP (Classification, Labelling, Packaging).

Читайте також
В Україні з’явиться реєстр загроз хімічній безпеці 
В Україні з’явиться реєстр загроз хімічній безпеці 

Це черговий крок у реформуванні національної системи хімічної безпеки

Український ринок звільнятимуть від особливо небезпечних хімічних речовин
Український ринок звільнятимуть від особливо небезпечних хімічних речовин

Це стане ще одним з елементів національної системи хімічної безпеки європейського спрямування, яку будує наша країна

В Україні створять єдину онлайн-систему забезпечення хімічної безпеки
В Україні створять єдину онлайн-систему забезпечення хімічної безпеки

Платформу запустять як частину “ЕкоСистеми”

Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами
Український ринок хімічних речовин та продукції відтепер житиме за європейськими правилами

За вимогами нового Технічного регламенту небезпечність хімічних речовин та продукції оцінюватиметься за 33 класами небезпечності