Інспектори ДЕІ оштрафували промислові підприємства України на 67 млн грн shutterstock

Інспектори ДЕІ оштрафували промислові підприємства України на 67 млн грн

Зоряна Бердник

За словами голови екоінспекції, промисловий комплекс України застарів і потребує модернізації, те саме стосується екоконтролю

Співробітники Державної екологічної інспекції (ДЕІ) нарахували промисловим підприємствам збитків на понад 67 мільйонів гривень.

Таку шкоду українська промисловість завдала довкіллю за перший квартал 2021 року, повідомив голова ДЕІ Андрій Мальований у Facebook. Про це посадовець розповів, зокрема, під час всеукраїнського форуму "Україна 30. Екологія".

"Промисловість — один із головних драйверів зростання української економіки. Проте в цієї галузі є і зворотний бік — негативний вплив на стан навколишнього середовища", — зазначив очільник Держекоінспекції.

За його словами, промисловий комплекс України застарів і потребує модернізації, щоб відповідати сучасним природоохоронним вимогам. Водночас, зауважив Мальований, екологізацію виробництва здійснюють тільки поодинокі підприємства.

“Так, тільки за перші три місяці 2021 року Держекоінспекція становила понад 4,8 тис. адмінпротоколів щодо екологічних порушень. У середньому на одному підприємстві ми фіксуємо 4 факти недотримання природоохоронного законодавства”, — наголосив він.

Як розповів чиновник, для зміцнення екологічного контролю за промисловістю Держекоінспекція проводить внутрішню трансформацію.

"Ми продовжуємо територіальну реформу, проводимо закупівлю нового обладнання, співпрацюємо з Національним центром управління та випробування космічних засобів, отримуючи супутникові знімки для виявлення незаконного видобутку надр, засмічення тощо", – поділився Мальований.

Посадовець пояснив, що досягненню цього KPI заважають мізерні штрафи за недопуски та забруднення довкілля, низькі зарплати інспекторів, недостатнє фінансування на сплату судового збору.

Для усунення цих проблем і сприяння модернізації промислового комплексу необхідно комплексне оновлення законодавства, наголосив він.

"Якісний екологічний контроль — один із найважливіших кроків для допомоги бізнесу. Він сприятиме осучасненню, екологізації, енергоефективності промисловості та посилення її конкурентоспроможності на зовнішньому ринку", — підсумував Мальований.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Державній екологічній інспекції назвали найбільших забруднювачів води в Україні.

Також у Держекоінспекції розповіли, скільки збитків зазнали ліси в першому кварталі 2021 року.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів