Європейські туристичні країни потерпають від масштабних пожеж, спричинених спекою shutterstock

Європейські туристичні країни потерпають від масштабних пожеж, спричинених спекою

Ганна Велика

Зокрема вони вирують у традиційно популярних у відпочивальників Іспанії, Хорватії та Греції

Сильні вітри, високі температури повітря та відсутність дощів протягом тижнів спричинили шалені лісові пожежі на великій території Європи. Таку ситуацію вчені пов’язують зі зміною клімату.

Про це повідомляє видання The Independent.

Екстремальні погодні умови прийшлися саме на той період, на який багато туристів планують свій літній відпочинок.

За даними Європейської інформаційної системи лісових пожеж ЄС, ризик виникнення пожеж на більшій частині Південної Європи є високим. Так, на кордоні Греції з Болгарією пожежні змогли приборкати полум'я пожежі, яка спалювала низькорослу рослинність тільки завдяки підтримці з повітря. Речник грецької пожежної служби Вассіліс Ватракогіанніс розповів, що наземні сили не могли дістатися до цього району через загрозу підриву на протипіхотних мінах, які залишилися тут із минулих конфліктів. За його словами, пожежники та місцева влада змушені застосовувати екскаватори, щоб створити протипожежні розриви навколо сіл та убезпечити їх від вогню.

Греція вже давно бореться з лісовими пожежами, спричиненими підвищенням температури та спорадичними дощами, які вчені пов’язують зі зміною клімату.

shutterstock

Іспанські вогнеборці також гасять лісові пожежі в умовах екстремальної спеки. Сотні пожежників за підтримки літаків-водних бомбардувальників намагаються втихомирити дві лісові пожежі, які вирують з вівторка на сході країни.

Кільком сотням мешканців з Бенасау в східному регіоні Валенсії довелося залишити свої домівки через пожежу, яка спалахнула на сусідніх пагорбах.

Метеорологічна служба фіксує вже третю хвилю спеки в Іспанії за останні два тижні.

Тим часом пожежники в Хорватії заявляють, що вони пережили найважчий день цього сезону, коли локалізували пожежу поблизу прибережного міста Тучепі. Впоратися з вогнем, який розтягнувся на декілька кілометрів, заважав сильний вітер, що дув усю ніч.

Reuters

Далі на північ країни пожежні намагалися зупинити полум'я і не дати йому дістатися до Національного парку Крка – головного туристичного об'єкта і природного заповідника, відомого вражаючими водоспадами.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що за словами вчених, світ не готовий до лісових пожеж, спричинених зміною клімату. За останні 20 років частота та масштаби екстремальних лісових пожеж подвоїлися, а за прогнозами, до кінця століття їхня кількість на планеті зросте на 50%.

У липні 2023 року у Греції лісова пожежа випалила туристичний острів Родос. Загалом минулого року в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами.

Читайте також
Масштабна лісова пожежа у Греції блискавично поширюється й загрожує столиці. Фото, відео
Масштабна лісова пожежа у Греції блискавично поширюється й загрожує столиці. Фото, відео

Триває евакуація мешканців навколишніх населених пунктів

Під Рівним загорілося сміттєзвалище
Під Рівним загорілося сміттєзвалище

Повідомлення про пожежу надійшло рятувальникам сьогодні о 08:22

Пожежа на території нацпарку позбавила сотні тварин їхніх домівок. Відео наслідків
Пожежа на території нацпарку позбавила сотні тварин їхніх домівок. Відео наслідків

Обставини інциденту встановлюють правоохоронні органи

Світ не готовий до лісових пожеж, спричинених зміною клімату, – експерти
Світ не готовий до лісових пожеж, спричинених зміною клімату, – експерти

Оскільки вони стають дедалі сильнішими, пожежогасіння перестає допомагати