Європарламент прийняв рішення щодо обмеження використання біомаси shutterstock

Європарламент прийняв рішення щодо обмеження використання біомаси

Катерина Бєлоусова

Політика ЄС щодо біоенергетики була серйозною кліматичною загрозою

Євродепутати у середу, 14 вересня, проголосували за встановлення обмеження на кількість первинної деревної біомаси, що може вважатися джерелом відновлюваної енергії, та її виключення з субсидій.

Протягом багатьох років Директива ЄС про відновлювані джерела енергії (RED) заохочувала країни-члени спалювати все більше деревини в рамах кліматичних заходів, хоча це збільшує викиди протягом десятиліть, порівняно з викопним паливом, повідомляє Всесвітній фонд дикої природи WWF.

Алекс Мейсон, голова кліматичної та енергетичної політики ЄС у Європейському політичному офісі WWF, зазначив, що політика блоку щодо біоенергетики є серйозною кліматичною загрозою і роками була плямою на кліматичному лідерстві ЄС.

"Але цей день знаменує собою поворотний момент: вперше інституція ЄС визнала, що спалювання дерев може бути не найкращим способом відмовитися від викопного палива та зупинити стрімкі зміни клімату”, – сказав він.

Мейсон також додав, що парламентська більшість все ще перебуває в полоні біопаливного лобі. А деякі євродепутати все ще не зрозуміли, що вирощування зернових культур для спалювання лише збільшує викиди порівняно з викопним паливом.

В матеріалі також зазначили, що Європарламент не зміг запровадити жорсткі критерії стійкості для гідроенергетики після інтенсивного лобіювання з боку консервативних груп. Вони проголосували лише за виробництво гідроенергії на станціях, які відповідають Водній рамковій директиві – зобов’язання, яке вже закріплено в Законі про воду. 

Однак гідроелектростанції знищують останні вільні річки Європи та прискорюють втрату мігруючих видів риб, зокрема лосося та вугра. Будівництво нових ГЕС суперечить меті Стратегії біорізноманіття ЄС щодо відновлення вільнотечних річок. В матеріалі наголосили, що при переході на ВДЕ необхідно враховувати природу.

Клер Бафферт, старша спеціалістка з водної політики Європейського офісу WWF, пояснила, що розвиток гідроенергетики без обмежень повністю суперечить політиці ЄС щодо води та біорізноманіття і не є стійким рішенням для досягнення кліматичної нейтральності. Адже навіть невеликі гідроелектростанції фрагментують річки та мають великий вплив на природу, виробляючи при цьому незначну кількість електроенергії.

“Ми повинні переконатися, що гідроенергетика не приносить більше шкоди, ніж користі, тому критерії сталості повинні бути введені якомога швидше. Рада має переконатися, що жорсткі критерії стійкості для гідроенергетики включені в остаточний текст", – сказала вона.

В матеріалі також зазначили, що оскільки Європарламент зробив перші кроки до більш стійкого та справді відновлюваного джерела енергії, тепер державам-членам у Раді необхідно пояснити своїм громадянам, чому спалювати більше дерев – це не спосіб подолання кліматичної надзвичайної ситуації. 

“Тривають переговори стосовно пропозицій Єврокомісії щодо REPowerEU, які включають непродумані винятки з природоохоронного законодавства ЄС, тому найближчими місяцями можна очікувати подальших великих баталій”, – додали в матеріалі.

Нагадаємо, Європейський парламент 6 липня проголосував за включення природного газу та атомних електростанцій до списку “зелених” інвестицій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС йдуть переговори щодо перегляду схеми торгівлі викидами (ETS) на тлі енергетичної кризи, припинення поставок російського газу та погіршення кліматичних змін.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня