Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців

Європарламент підтримав поширення РВВ на виробників одягу, килимів та матраців

Катерина Бєлоусова

В ЄС щороку утворюється 12,6 мільйона тонн текстильних відходів, зокрема 5,2 мільйона тонн одягу та взуття

Європейський парламент прийняв пропозиції щодо кращого запобігання та зменшення відходів від продуктів харчування та текстилю в ЄС, зокрема розширеної відповідальності виробника.

Євродепутати погодили розширення РВВ на виробників або продавців одягу та аксесуарів, взуття, ковдр, штор, матраців та килимів та іншого текстилю, повідомляє пресслужба Європарламенту.

Запропоновану Концепції переробки відходів підтримали 514 євродепутати. Однак документ має розглянути новий Європарламент після виборів 6-9 червня.

Зазначається, що виробники та продавці повинні будуть покривати витрати на їхній збір, сортування та переробку. Нові норми також поширюватимуться на товари, що містять текстильні матеріали, такі як шкіра, композиційна шкіра, гума або пластик.

У пресслужбі пояснили, що країни-члени повинні будуть запровадити ці схеми за 18 місяців після того, як директива набуде чинності.

У повідомленні додали, що Концепція також встановлює більш жорсткі цілі щодо скорочення харчових відходів. Так до кінця 2030 року скорочення таких відходів має сягнути:

  • щонайменше 20% у харчовій промисловості та виробництві;
  • 40% на душу населення в роздрібній торгівлі, ресторанах, громадському харчуванні та господарств.

"Парламент запропонував цілеспрямовані рішення для зменшення харчових відходів, такі як популяризація "потворних" фруктів та овочів, відстеження недобросовісних ринкових практик, уточнення маркування дат та пожертвування непроданих, але придатних до споживання продуктів. Що стосується текстилю, ми також хочемо включити в програму товари для дому, килими та матраци, а також продажі через онлайн-платформи", – сказала євродепутатка Анна Залевська.

Зазначається, що в ЄС щороку утворюється 60 мільйонів тонн харчових відходів, тобто 131 кг на людину, та 12,6 мільйона тонн текстильних відходів. Тільки на одяг і взуття припадає 5,2 мільйона тонн відходів, що еквівалентно 12 кг відходів на людину щороку. За підрахунками, менш як 1% усього текстилю в усьому світі переробляється в нові вироби.

Нагадаємо, світові дизайнери та кутюрні бренди розвивають екологічну моду, яка передбачає розвиток “повільної” моди, декарбонізацію виробництва та мінімізацію відходів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Китай, Індія, Нігерія, Індонезія та США увійшли у рейтинг країн, у яких викидають найбільшу кількість їжі, а саме 236,47 мільйона тонн щороку.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту