ТОП-5 країн, де викидають найбільше їжі shutterstock

ТОП-5 країн, де викидають найбільше їжі

Катерина Бєлоусова

У США даремно викидають 40% усієї їжі

Китай, Індія, Нігерія, Індонезія та США увійшли у рейтинг країн, у яких викидають найбільшу кількість їжі, а саме 236,47 мільйона тонн щороку.

Рівні побутових харчових відходів майже однакові в країнах з високим рівнем доходу, доходом вище середнього та нижче середнього, повідомляє Insider Monkey.

  • Китай – 91,6 мільйона тонн побутових харчових відходів на рік

Зазначається, що у Китаї викидають найбільшу кількість продуктів харчування на домогосподарство – майже 6% від загального виробництва. Зі збільшенням середнього класу в країні зростає попит на різну їжу, що часто призводить до надмірних закупівель і марнування. Неефективне управління ланцюгом постачання також відіграє важливу роль у цьому марнотратстві, адже шлях від ферми до столу сповнений логістичних проблем. 

“Уряд Китаю визнав цю проблему та вживає заходів для зменшення харчових відходів, включаючи інформаційні кампанії та технологічні втручання для покращення сільськогосподарської практики”, – йдеться у матеріалі.

  • Індія – 68,7 мільйона тонн побутових харчових відходів на рік

Зазначається, що Індія стикається з серйозними проблемами марнувань, що виникають через неефективність у всьому ланцюжку постачання продуктів харчування. Втрати їжі на душу населення в країні становлять 50 кг, що становить 68,7 мільйонів на рік. Тобто на харчові відходи перетворюється 40% від загального виробництва їжі. 

Попри це, за даними ООН, понад 200 мільйонів індусів недоїдає. Уряд країни співпрацює з різними неурядовими організаціями для вирішенням цих проблем за допомогою вдосконалення сільськогосподарської практики для підвищення ефективності ланцюга поставок. 

  • Нігерія – 37,94 мільйона тонн побутових харчових відходів на рік

В матеріалі підкреслили, що середній обсяг побутових відходів на душу населення в Африці на південь від Сахари становить 108 кг, у порівнянні з 74 кг в решті світу. Дрібні фермери Нігерії, які становлять значну частину сільськогосподарського сектора, часто не мають доступу до сучасних методів ведення сільського господарства та ефективних складських приміщень, що призводить до втрат після збору врожаю.

  • Індонезія – 20,93 мільйона тонн побутових харчових відходів на рік

Зазначається, що втрата продуктів харчування в Індонезії обходиться країні у $13-32 мільярди на рік, що становить майже 2% ВВП. На душу населення припадає близько 77 кг харчових відходів. 

Ці втрати в основному спричиняє відсутність доступу до сучасних технологій ведення сільського господарства та ефективних методів обробки після збору врожаю. Це призводить до втрат ще до того, як харчові продукти потрапляють на ринок. Рельєф країни ускладнює транспортування та спричиняє подальші втрати, особливо для товарів, що швидко псуються. 

  • США – 19,3 мільйона тонн побутових харчових відходів на рік

За даними Feeding America, 40% усієї їжі в США викидається даремно, що становить $408 мільярдів на рік. На таку кількість відходів впливає низка факторів, зокрема велика кількість їжі та поширеність великих порцій, особливо в ресторанному господарстві.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти підготували 13 порад про те, як зменшити кількість харчових відходів, адже вони спричиняють понад 10% глобальних викидів вуглецю.

Читайте також
На Закарпатті запустили сміттєсортувальну лінію з потужністю 15 тонн на годину
На Закарпатті запустили сміттєсортувальну лінію з потужністю 15 тонн на годину

Це вже 16 сортувальна лінія компанії та перша на Закарпатті

Уряд затвердив важливу для реалізації сміттєвої реформи постанову
Уряд затвердив важливу для реалізації сміттєвої реформи постанову

Постанова "Питання надання послуг з вивезення побутових відходів" втратила чинність

Екоактивісти хочуть "перевести" львівських мам на багаторазові підгузки
Екоактивісти хочуть "перевести" львівських мам на багаторазові підгузки

Оренда багаторазових підгузків існує в багатьох країнах