Європа зайшла в “глухий кут” щодо обмеження використання біомаси з деревини shutterstock

Європа зайшла в “глухий кут” щодо обмеження використання біомаси з деревини

Катерина Бєлоусова

Єдиний досягнутий прогрес – пріоритет деревним виробам з найвищою економічною цінністю

У ЄС переговори з перегляду Директиви щодо відновлюваної енергії зайшли в “глухий кут”, адже країни-члени не підтримали пропозицію Європарламенту виключити первинну деревну біомасу з цілей ЄС щодо відновлюваної енергії.

Держави підтримують “більш вільне” визначення, що дозволить приймати рішення ґрунтуючись на місцевих обставинах, повідомляє EURACTIV.

В матеріалі підкреслили, що виключення первинної деревини покликано відновити європейські поглиначі вуглецю для боротьби зі зміною клімату. Проте країни ЄС запропонували обмежити визначення первинної деревної біомаси до "якісного круглого лісу" відповідно до "каскадного принципу". Принцип надає пріорітет деревним товарам із найвищою економічною цінністю.

"Держави-члени чітко дали зрозуміти, що нове визначення "первинної деревної біомаси" згідно з пропозицією ЄП є неприйнятним", — йдеться в документі головуючої в Раді ЄС Швеції.

Зазначається, що тристоронні переговори між Єврокомісією, Радою та Європарламентом відновилися 14 лютого. Комісія шукала “золоту середину” між визначенням "первинної деревної біомаси" Європарламенту та визначенням Ради "якісного круглого лісу".

Компромісна пропозиція виключає "промисловий круглий ліс" і "грубе деревне сміття" з цілей ЄС щодо “зеленої” енергії. Це дозволить уникнути використання круглого лісу промислової якості та залишати деревину в лісі для підтримки біорізноманіття.

В матеріалі наголосили, що Рада ЄС відмовилася працювати з цими визначеннями.

“Єдиний прогрес, якого було досягнуто, зосереджений на "каскадному принципі", згідно з яким пріоритет біомаси надається деревним виробам з найвищою економічною цінністю, перш ніж вони будуть перероблені, спалені для отримання енергії або утилізовані”, – розповіли автори.

Швеція запропонувала визначити можливі відступи від каскадного принципу в окремому законодавчому акті який буде подано Єврокомісією після ухвалення директиви про відновлювані джерела енергії.

Зазначається, що учасники переговорів ЄС погодилися негайно визначити ці відступи в Директиві.

Автори підкреслили, що у червні 2022 року країни-члени ЄС ухвалили "загальний підхід" до переглянутої Директиви ЄС щодо відновлюваної енергії. Головний висновок щодо біомаси полягав у "додаванні гнучкості" каскадному принципу, одночасно забезпечуючи, щоб субсидії спрямовувалися на сировину, для якої існує незначна ринкова конкуренція з матеріальними секторами.

“Ідея полягала в тому, щоб віддати перевагу біомасі у сферах використання, які вважаються позитивними як для клімату, так і для біорізноманіття, щоб уникнути негативних стимулів для нестабільних шляхів біоенергетики”, – розповіли вони.

В матеріалі додали, що, в рамках пропозиції, країни ЄС не повинні підтримувати виробництво енергії з фанерних колод, пнів і коренів і уникати сприяння використанню якісного круглого лісу для отримання енергії, за винятком чітко визначених обставин.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Євродепутати проголосували за встановлення обмеження на кількість первинної деревної біомаси, що може вважатися джерелом відновлюваної енергії, та її виключення з субсидій.

Читайте також
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій

З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка
З’явилися дані по темпах висадки дерев в Україні за останні 8 років. Інфографіка

У період з 2015 по 2020 рік в Україні спостерігалася дуже низька динаміка у темпах висадки дерев

У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда