Єврокомісія схвалила держдопомогу на €6,9 мільярда для водневих проєктів shutterstock

Єврокомісія схвалила держдопомогу на €6,9 мільярда для водневих проєктів

Катерина Бєлоусова

У Німеччині реалізують 24 з 33 проєктів

Єврокомісія схвалила державну допомогу на €6,9 мільярда для 33 проєктів водневої інфраструктури Hy2Infra у семи країнах блоку, який став третім важливим проєктом спільного європейського інтересу (IPCEI).

Проєкти, серед іншого, передбачають встановлення 3,2 ГВт великомасштабних електролізерів для виробництва зеленого водню та розвиток масштабних сховищ потужністю не менш ніж 370 ГВт-год, повідомляє Єврокомісія.

У повідомленні наголосили, що Hy2Infra передбачає також розгортання нових та перепрофілювання наявних трубопроводів для передачі та розподілу водню протяжністю приблизно 2700 км. А також будівництво перевантажувальних терміналів та відповідної портової інфраструктури для перевезень рідкого органічного водню (LOHC) для обробки 6000 тонн водню на рік. Очікується, що проєкти запустять до кінця 2029 року.

Зазначається, що фінансування отримають 32 компанії, зокрема пʼять малих та середніх підприємств з семи країн, а саме з:

  • Франції – 1 проєкт;
  • Німеччини – 24;
  • Італії – 3;
  • Нідерландів – 1;
  • Польщі – 1;
  • Португалії – 2;
  • Словаччини – 1.
ec.europa.eu

ec.europa.eu

Очікується, що цей Hy2Infra збільшить постачання зеленого водню, що зменшить залежність від природного газу та сприятиме досягненню кліматичних цілей блоку. Окрім того, проєкт дозволить залучити €5,4 мільярда приватних інвестицій.

“Усі 33 проєкти, включені до IPCEI, є дуже амбітними, оскільки вони спрямовані на розвиток інфраструктури, яка виходить за межі того, що пропонує ринок на цей час”,  – пояснили в Єврокомісії. – 

У повідомленні наголосили, що компанії також працюватимуть над сумісністю та загальними стандартами, щоб запобігти перешкодам і сприяти майбутній ринковій інтеграції. IPCEI підтримуватиме поступову появу загальноєвропейської водневої інфраструктури, починаючи з різних регіональних кластерів.

ec.europa.eu

ec.europa.eu

Виконавча віцепрезидентка ЄК, відповідальна за конкурентну політику, Маргрете Вестагер підкреслила, що ланцюжок постачання зеленого водню в Європі все ще перебуває на стадії зародження. Проте Hy2Infra створить перші структурні елементи інтегрованої та відкритої мережі Н2. 

“Цей IPCEI створить перші регіональні інфраструктурні кластери в декількох державах-членах і підготує основу для майбутніх взаємозв'язків по всій Європі відповідно до Європейської водневої стратегії. Це сприятиме нарощуванню ринкових поставок відновлюваного водню та наблизить нас до того, щоб зробити Європу першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року”, – сказала вона.

Нагадаємо, Німеччина погодилася об’єднати свій водневий фонд H2Global Foundation з Європейським водневим банком, що відкриє можливість фінансування для міжнародного імпорту Н2 для всіх країн-членів блоку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження німецької консалтингової компанії Roland Berger показало, до 2030 року річне світове виробництво водню зросте до 110 мільйонів метричних тонн. Це лише п'ята частина від необхідних потужностей для обмеження потепління до 1,5°C.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон