Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік shutterstock

Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік

Ганна Велика

Раніше вищий виконавчий орган ЄС отримав численні звернення європейських та світових виробників щодо передчасності застосування цього документу

Надати стейкхолдерам додаткові 12 місяців для поетапного впровадження Регламенту ЄС про вирубки лісів (EUDR) пропонує Європейському Парламенту та Раді Європейська Комісія.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті відомства.

Якщо Європарламент та Рада пристануть на цю пропозицію, то Регламент ЄС про вирубки лісів набуде чинності 30 грудня 2025 року для великих компаній та 30 червня 2026 року для мікро- та малих підприємств.

“Оскільки всі інструменти імплементації технічно готові, додаткові 12 місяців можуть слугувати поетапним періодом для забезпечення належної та ефективної імплементації”, – зазначили у Комісії.

Також у відомстві презентували нові Методичні рекомендації (Guidance on EU Deforestation Regulation), які забезпечать додаткову ясність компаніям та правоохоронним органам у застосуванні правил. Документ має 11 розділів, що охоплюють різноманітні питання, такі як:

  • вимоги до законності;
  • строки застосування;
  • сільськогосподарське використання;
  • роз'яснення щодо сфери застосування продукції.

Все це підкріплено реальними сценаріями.

Єврокомісія також опублікувала принципи методології, яку вона застосовуватиме для порівняльного аналізу EUDR. Його використовуватимуть для класифікації країн на групи низького, стандартного та високого ризику. Це потрібно, аби полегшити процеси належної перевірки операторів та надання компетентним органам можливості ефективно контролювати та забезпечувати дотримання вимог.

Відповідно до застосованої методології, переважна більшість країн світу буде віднесена до категорії "низького ризику". Це дасть можливість зосередити колективні зусилля там, де проблеми вирубки лісів є найгострішими.

У відомстві розповіли, що Інформаційна система, в якій підприємства реєструватимуть свої заяви про комплексну перевірку, буде готова до приймання реєстрацій на початку листопада, а до повноцінної роботи – у грудні. Оператори та трейдери зможуть реєструвати та подавати заяви про комплексну перевірку ще до того, як Регламент набуде чинності.

У Комісії визнали, що за 3 місяці до запланованої дати імплементації деякі глобальні партнери неодноразово висловлювали занепокоєння щодо стану своєї готовності, востаннє – під час тижня Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Крім того, посадовці зазначили, що стан підготовки серед зацікавлених сторін у Європі також є нерівномірним.

Нагадаємо, законодавці ухвалили Регламент Європейського Союзу щодо вирубки лісів (EUDR) у 2023 році переважною більшістю голосів як у Парламенті, так і в Раді. Він покликаний забезпечити, щоб набір ключових товарів, розміщених на ринку ЄС, більше не сприяв вирубці та деградації лісів в ЄС та інших країнах світу.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що 28 організацій, які представляють європейських виробників сировини та різних галузей промисловості, у своїй спільній заяві закликали зачекати із введенням в дію цього Регламенту.

Читайте також
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині
Невловимі “чорні лісоруби” щомісяця орудують в урочищі “Лани” на Івано-Франківщині

Природоохоронці лише констатують порушення, а зловмисники продовжують рубати

У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ
У Карпатах за 20 років вирубали майже 10% усього лісу, – ЗМІ

Це площа Києва, Харкова, Одеси, Львова, Івано-Франківська і Тернополя разом узятих

ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня
ТОП-7 найгучніших справ щодо вирубки лісів за 3-9 жовтня

Посадовці бадьоро рапортують про успішне реформування лісової галузі, проте численні справи, які оприлюднюють прокуратури різних областей по всій країні, свідчать про протилежне