Єврокомісія прийняла нові правила щодо сталого використання природних ресурсів shutterstock

Єврокомісія прийняла нові правила щодо сталого використання природних ресурсів

Катерина Бєлоусова

Щороку в ЄС викидають близько 59 мільйонів тонн їжі вартістю €132 мільярди

Єврокомісія прийняла пакет рішень щодо сталого використання ключових природних ресурсів, зокрема ґрунтів, сільськогосподарських рослин з новими геномними методами, а також зменшення текстильних та харчових відходів.

Це посилить сталість, зокрема продовольчих систем ЄС та сільського господарства, повідомляє Єврокомісія.

Зазначається, що нові норми сприятимуть:

  • безпечному використанню технічного прогресу у нових геномних методах;
  • створенню стійких до клімату культур;
  • зменшенню використання хімічних пестицидів;
  • підвищенню якості насіння;
  • зменшенню харчових та текстильних відходів.

В повідомленні наголосили, наразі близько 60 до 70% ґрунтів у ЄС “нездорові”, а щороку ерозія знищує мільярд тонн родючого шару. Витрати, пов’язані з деградацією ґрунту, оцінюються у понад €50 мільярдів на рік.

Зазначається, що новий закон ЄС про підвищення цінності ґрунту та його ресурсів пропонує визначення здоров’я ґрунту, створює комплексну та узгоджену систему моніторингу, а також сприяє сталому управлінню та рекультивації ґрунтів.

В пресслужбі пояснили, що нові норми допоможуть фермерам запровадити передові методи обробки, а також підвищити родючість ґрунту та врожайність, одночасно зменшивши споживання води та поживних речовин. Проте правила не накладають жодних прямих зобов’язань на землевласників та землевпорядників.

Зазначається, що держави-члени мають визначити позитивні та негативні методи управління ґрунтами, а також заходи з регенерації. Окрім того, вони мають усунути неприйнятні ризики для здоров’я людини та навколишнього середовища через забруднення ґрунту, керуючись принципом "забруднювач платить". 

В повідомленні наголосили, що нові правила також передбачають більш стійкі системи харчування з новими геномними методами (NGT). Так NGT-рослини більш стійкі до зміни клімату, шкідників та хвороб, а також вимагають менше добрив та матимуть безпечні вищі врожаї. Вирощування NGT-рослини вдвічі скоротить використання хімічних пестицидів, а також зменшити залежність ЄС від імпорту сільськогосподарської продукції.

Зазначається, що нові правила також стосуються збільшення сталості та різноманітності рослин та лісових репродуктивних матеріалів. Пропозиція оновить і спростить чинні правила, деяким з яких вже понад 50 років.

В повідомленні пояснили, що правила покликані зменшити бюрократичний тиск, збільшить різноманітність та якість насіння, зокрема підвищити стійкість до зміни клімату, хвороб та шкідників. Це допоможе зберегти біорізноманіття та сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки. 

В пресслужбі підкреслили, що щороку в ЄС викидають близько 59 мільйонів тонн їжі, тобто 131 кг на жителя, ринкова вартість якої оцінюється в €132 мільярди. Більша частина харчових відходів (53%) утворюються в домогосподарствах, 20% – у секторах переробки та виробництва. Боротьба з харчовими відходами збереже їжу для споживання людиною і тим самим сприятиме продовольчій безпеці. 

Єврокомісія пропонує, щоб до 2030 року країни-члени скоротили харчові відходи на 10% у переробці та виробництві та на 30% (на душу населення) у роздрібній торгівлі та споживанні (ресторани, заклади харчування та домогосподарства).

Зазначається, що текстильні відходи також обтяжують природні ресурси. Близько 78% таких відходів потрапляють спалювання чи захоронення. Нові правила покладають на виробників відповідальність за повний життєвий цикл текстильних виробів і підтримують стале управління такими відходами в блоці.

В повідомленні наголосили, що тепер пропозиції мають підтримати в Європарламенті та Раді ЄС.

Нагадаємо, у травні 2023 року Європейська комісія відклала прийняття чотирьох ключових законодавчих актів Зеленого курсу щодо продовольства та біорізноманіття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці з Європейського форуму сталого інвестування (Eurosif) розкритикували Єврокомісію за зменшення амбіцій у проєктах стандартів звітності про сталий розвиток (ESRS).

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня