Єврокомісію розкритикували за помʼякшення норм звітності про сталий розвиток shutterstock

Єврокомісію розкритикували за помʼякшення норм звітності про сталий розвиток

Катерина Бєлоусова

Це дозволить компаніям не розкривати цілі частини своєї звітності

Фахівці з Європейського форуму сталого інвестування (Eurosif) розкритикували Єврокомісію за зменшення амбіцій у проєктах стандартів звітності про сталий розвиток (ESRS).

Запропонований проєкт Делегованого акту щодо корпоративної звітності про сталий розвиток (CSRD) може підірвати його ефективність, а також впровадження та узгодженість системи сталого фінансування ЄС, йдеться у пресрелізі Eurosif.

Зазначається, що документ визначає зміст першого набору Європейських стандартів звітності про сталий розвиток. Наразі його винесли на громадські обговорення, що триватимуть до 7 липня.

У пресрелізі підкреслили, що в Eurosif підтримують розробку надійних і всеосяжних ESRS, що базуються на принципі подвійної важливості та охоплюють екологічні, соціальні та управлінські питання. Ці стандарти є ключовими для усунення прогалин у корпоративних даних зі сталого розвитку, а також для покращення якості, надійності та порівнянності цих розкриттів інформації.

В повідомленні зауважили, що запропонований проєкт акта у поєднанні з додатковою гнучкістю фактично дозволить компаніям не розкривати цілі частини своєї звітності зі сталого розвитку.

Автори додали, що це суперечитиме технічним рекомендаціям Європейської консультативної групи з фінансової звітності (EFRAG), які були узгоджені з представниками компаній, інвесторами, іншими учасниками фінансового ринку та громадянським суспільством. 

В пресрелізі наголосили, що інвесторам та іншим учасникам фінансового ринку потрібна надійна та порівнянна корпоративна інформація, пов’язана зі сталим розвитком. Це дозволить приймати обґрунтовані інвестиційні рішення та відповідати власним нормативним вимогам.

“Розкриття деяких найважливіших кліматичних даних, включно з показниками викидів парникових газів, кліматичними цілями та планами на перехідний період, підлягає оцінці важливості, що суперечить зобов'язанням Єврокомісії досягти цілей Європейського “зеленого” курсу та кліматичного законодавства ЄС”, – зауважили у пресслужбі.

Виконавча директорка Eurosif Александра Палінська сказала, що документ ігнорує збалансовану угоду, досягнуту в структурах EFRAG. А також нехтує занепокоєнням інвесторів та фінансових установ щодо покращення доступності порівнянної та надійної інформації про корпоративну стійкість.

“Єврокомісія не повинна віддавати пріоритет скороченню вимог до звітності за рахунок громадських інтересів та інших зацікавлених сторін, включаючи інвесторів і фінансові установи, які гостро потребують інформації щодо сталого розвитку, щоб відповідати власним нормативним вимогам. Якщо не внести поправки, цей проєкт Делегованого акту перешкоджатиме здатності інвесторів приймати обґрунтовані рішення щодо сталого інвестування та ризикує поставити під загрозу зобов’язання ЄС щодо виконання амбіцій ЄС щодо Зеленої угоди та Закону про клімат", – наголосила вона.

В Eurosif закликали Єврокомісію переглянути зміни та дотримуватися остаточних рекомендацій EFRAG, які вже стали результатом компромісу між розробниками, учасниками фінансового ринку, зокрема інвесторів, та громадянським суспільством. А саме:

  • підтримати обов’язкові ключові кліматичні показники та теми, включаючи викиди парникових газів Scope1, 2 і 3, кліматичні цілі та плани переходу;
  • зберигти обов’язкове розкриття ключової екологічної та соціальної інформації, необхідної для дотримання SFDR, Регламенту про еталонні показники та Делегованих актів щодо еталонних показників щодо клімату, а також вимог щодо розкриття інформації за принципом 3;
  • переглянути добровільність певного розкриття інформації, включно з тим, чому конкретна тема сталого розвитку не буде вважатися суттєвою, а також щодо біорізноманіття та власної робочої сили.

Нагадаємо, Європейська комісія відклала прийняття чотирьох ключових законодавчих актів "Зеленого курсу" щодо продовольства та біорізноманіття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Єврокомісію подали до суду ЄС, який ще називають Судом Справедливості, через включення природного газу та ядерної енергетики до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів – “зеленої” таксономії.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел