Євродепутати хочуть розробити для України амбітний “зелений” план Маршалла shutterstock

Євродепутати хочуть розробити для України амбітний “зелений” план Маршалла

Катерина Бєлоусова

Серед іншого, план передбачає поступове припинення імпорту викопного палива до Європи та його заміна "зеленою" енергією з України

Євродепутати та інші члени Міжпарламентської мережі "Єдині за Україну" заявили, що для країни необхідно розробити та втілити в життя “Зелений” план Маршалла.

Він враховуватиме значні інвестиції – 750 млрд – для відновлення базової критичної інфраструктури та модернізації економіки, повідомляє пресслужба Держенергоефективності.

"Ми зобов’язані українському народу вже розпочати підготовку плану, який допоможе йому відновитися для кращого, сталого європейського майбутнього", – йдеться у спільному зверненні представників мережі.

Вони вважають, що сміливий новий “Зелений” план Маршалла допоможе не лише Україні, а й Європі бути більш стійкими перед обличчям загроз енергетичній безпеці та кліматичної кризи.

В повідомленні підкреслили, що оскільки Україна успішно відбиває російську агресію та отримала статус кандидата в члени ЄС, майбутнє України та Європи зараз переосмислюється.

В матеріалі зазначили, що для досягнення успіху, необхідно вирішувати проблеми в шести ключових стратегічних сферах:

  • Екстрена допомога, відновлення критичної інфраструктури та постраждалих міст;

Автори пояснили, що з ранніх етапів реконструкція України має базуватися на європейських стандартах і відповідати процесу вступу. Так нова інфраструктура має бути стійкою та задовольняти потреби адаптації до зміни клімату, а нові будівлі мають проєктуватися з високим рівнем енергоефективності та зменшувати попит на енергію.

  • Сприяння економічній інтеграції та підготовка України до членства в ЄС;

Регулювання кліматичних та довкіллєвих питань означатиме впровадження Європейської “зеленої” угоди в таких сферах, як циркулярна економіка, хімічна безпека, промислове забруднення та контроль навколишнього середовища.

  • Переоснащення української промисловості, щоб зробити її рушієм декарбонізації економічного розвитку:

В повідомленні зазначили, що виробництво сталі, добрив та інших товарів має бути відновлено на новій технологічній основі, що потребуватиме великих інвестицій.

  • Прискорення енергетичного переходу в усьому регіоні шляхом інтеграції України в європейські енергетичні ринки та виробничі ланцюги екологічних технологій;

“Історичний проєкт Енергетичного союзу, спрямований на створення єдиного енергетичного ринку на всьому континенті, тепер доступний. Потрібно розширити торгівлю електроенергією з Україною та зробити її центром відновлюваної енергетики для всього ЄС”, – йдеться в повідомленні.

  • Поступове припинення імпорту викопного палива до Європи та заміна його "зеленою" енергією з України;

Автори вважають, що варто перенести в Україну технології відновлюваної енергетики та локалізувати там виробництво обладнання – виробництво вітрових турбін, сонячних панелей, біогазових установок та електролізерів. Це одночасно сприятиме розвитку економіки України та дозволить їй поділитися величезним потенціалом відновлюваної енергії з іншими європейськими країнами шляхом експорту "зеленої" енергії.

  • Створення масової хвилі зайнятості із тисячами "зелених" робочих місць як для України, так і для країн-членів ЄС.

“Наприклад, будівництво та реконструкція енергоефективного житла, розширення транспортної інфраструктури, створення нових галузей промисловості та виробництва вимагатимуть масової мобілізації робочої сили. Для цього нам потрібна тісна співпраця з метою розвитку та працевлаштування кваліфікованої робочої сили”, – зазначили в повідомленні.

Нагадаємо, лідери провідних економік світу домовилися про "зелений план Маршалла" у переході на чисту енергетику, щоб забезпечити чистіше, екологічніше, вільніше, справедливіше та безпечніше майбутнє для людей та планети.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, депутатка Леся Василенко заявила, що Україна, під час післявоєнної відбудови, може стати двигуном амбіцій Європи щодо досягнення чистих нульових викидів до 2050 року.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік