Депутатка розповіла про вплив післявоєнної відбудови України на Green Deal shutterstock

Депутатка розповіла про вплив післявоєнної відбудови України на Green Deal

Катерина Бєлоусова

Україна зможе стати платформою для нових технологій, пілотних проєктів та проєктів з ВДЕ

Україна, під час післявоєнної відбудови, може стати двигуном амбіцій Європи щодо досягнення чистих нульових викидів до 2050 року.

Про це заявила Леся Василенко, голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, повідомляє Politico.

Вона пояснила, що враховуючи кількість зруйнованих промислових та енергетичних об’єктів, Україна зможе стати платформою для нових технологій, пілотних проєктів та проєктів з ВДЕ. Також Україна зможе позбутися забруднюючої спадщини, як виробнича база СРСР.

Проєкт під назвою "План Маршалла для України" – посилання на зусилля США з відновлення Західної Європи після Другої світової війни – розробляється офісом Президента Володимира Зеленського та головою парламентського комітету з питань економіки Дмитром Наталухою. Цю роботу також підтримують економісти Великобританії. Проте проєкт знаходиться на "дуже ранній" стадії.

"Очевидно, що після повернення миру ЄС та його країни-члени готові підтримати відбудову демократичної України як частину ширших міжнародних зусиль у співпраці з країнами-партнерами, міжнародними організаціями та фінансовими установами", – сказав речник Європейської комісії.

Інвестиції, необхідні для реконструкції України, ймовірно, будуть величезними. Так Міністр інфраструктури Олександр Кубраков підрахував, що російське вторгнення завдало інфраструктурі збитків на $100 мільярдів, а за оцінками Київської школи економіки, загальний втрати для економіки від війни становлять $600 мільярдів.

У нещодавньому дослідженні Центру досліджень економічної політики аналітичного центру детально описано, як реконструкція має бути спрямована на інтеграцію України з ЄС та організувати ці зусилля, як можливість зробити технологічний стрибок. Найбільшою очевидною можливістю є  створення безвуглецевої економіки.

Василенко пояснила, що будинки, в які повертаються українці, мають бути відремонтовані або перебудовані з використанням найбільш енергоефективних матеріалів і технологій. Це могло б стимулювати величезну нову вітчизняну промисловість і базу навичок, які можна було б експортувати до ЄС, де не вистачає кваліфікованих монтажників теплових насосів та ізоляції. 

"Знову ж таки, це можливість для України та для світу", – сказала вона.

Також Україна могла б задовольнити зростаючий попит на запчастини для електромобілів, теплових насосів або більш екологічно чисте сільське господарство, що є величезною можливістю для реформування сільського господарства в одній з країн-житниць світу.

Василекно також зазначила, що майбутні інвестиції будуть спрямовані зокрема і на екологізацію планети. Ціна зеленої реконструкції спочатку буде вищою, ніж швидка і брудна робота в швидких умовах, але донорам і Україні слід домовитися про зелене обмеження, подібне до 37% для кліматичних проектів, які ЄС поклав на відновлення після пандемії. 

"Для всіх грошей, які будуть передані Україні, має бути передумова, що в них є елемент екологічної та кліматичної зміни", – сказала вона. 

Василенко також планує погодити цей план з урядом Німеччини під час візиту до Берліну. Адже Німеччина дуже зацікавлена ​​в зміні клімату та екологізації економіки. 

Нагадаємо, у післявоєнний період Україна, як і раніше, дотримуватиметься заклику Європейського Союзу щодо реалізації Європейського зеленого курсу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні сформують план надрокористування на час війни та післявоєнної відбудови.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу