ЄС та Норвегія створили “Зелений альянс” для боротьби зі зміною клімату shutterstock

ЄС та Норвегія створили “Зелений альянс” для боротьби зі зміною клімату

Катерина Бєлоусова

Угода матиме першочергове значення в Арктичному регіоні

Норвегія та ЄС домовилися про співпрацю щодо боротьби зміною клімату, захисту довкілля, розвитку “зеленої” енергії та промислового переходу.

Для цього вони заснували “Зелений Альянс”, повідомляє Єврокомісія.

Зазначається, що відповідну угоду підписали президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

В повідомленні підкреслили, що створивши Альянс сторони підтвердили свою відданість кліматичним цілям до 2030 року. Зокрема щодо скорочення викидів парникових газів щонайменше на 55% порівняно з 1990 роком і досягнення кліматичної нейтральності не пізніше 2050 року.

В пресслужбі розповіли, що підписанти прагнуть утримати зростання глобальної температури в межах 1,5°C відповідно до Паризької угоди та одночасно забезпечити енергетичну безпеку, захист навколишнього середовища та прав людини. 

“ЄС і Норвегія тісно співпрацюватимуть, щоб забезпечити успішне виконання Паризької угоди та історичної угоди щодо біорізноманіття, досягнутої на конференції ООН з біорізноманіття COP15”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що співпраця ЄС та Норвегії охоплюватиме такі напрямки:

  • посилення зусиль у боротьбі зі зміною клімату, зокрема співпрацю щодо кліматичної адаптації, ціноутворення на вуглець, видалення вуглецю, а також його уловлювання, транспортування, використання та зберігання;
  • зупинка втрати та відновлення біорізноманіття, протидія деградації та вирубці лісів, сприяння циркулярній економіці та вирішення питань повного життєвого циклу пластмас, розробці глобальних стандартів поводження з хімічними речовинами та відходами, а також сталому управлінні океаном;
  • підтримка переходу до “зеленої” промисловості та подальше посилення політичної та промислової співпраці через стратегічні партнерства, такі як майбутнє стратегічне партнерство зі сталого розвитку ланцюжків створення вартості сировини та акумуляторів;
  • прискорення переходу на “зелену” енергію з акцентом на водні та морських відновлюваних джерелах енергії;
  • декарбонізація транспортного сектору для всіх видів транспорту, з особливою увагою до нульових викидів та нульового забруднення від судноплавства;
  • розширення регуляторної та ділової співпраці для встановлення глобальних стандартів для інноваційних екологічних рішень, необхідних для прискорення переходу до циркулярної економіки та економіки з нульовими викидами;
  • консолідація існуючої співпраці в галузі досліджень, освіти та інновацій у сферах декарбонізації, відновлюваних джерел енергії та біоекономіки;
  • спільна робота над просуванням сталого фінансування та інвестицій, щоб вивести Європу на шлях до екологічно стійкої, кліматично нейтральної та кліматично стійкої економіки.

Зазначається, що Альянс є найповнішою формою двосторонньої взаємодії, створеною в рамках Європейської “зеленої” угоди, коли обидві сторони зобов’язуються дотримуватися кліматичної нейтральності та узгодити свою внутрішню та міжнародну кліматичну політику для досягнення цієї мети. Це друга угода після “Зеленого Альянсу” ЄС та Японії 2021 року.

В повідомленні підкреслили, що ЄС та Норвегія спільно підтримуватимуть країни, що розвиваються, у впровадженні кліматичної та екологічної політики. Угода матиме першочергове значення в Арктичному регіоні.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив закон, який зобов’язує компанії гарантувати, що їхня продукція не призвела до вирубки та деградації лісів після 31 грудня 2020 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС планують збільшити частку відновлюваної енергії в загальному енергоспоживанні блоку до 42,5% до 2030.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки