ЄС та 35 країн створили Кліматичний клуб для декарбонізації промисловості shutterstock

ЄС та 35 країн створили Кліматичний клуб для декарбонізації промисловості

Катерина Бєлоусова

Кліматичний клуб сприятиме міжнародному співробітництву та партнерству

Євросоюз та 35 країн офіційно відкрили Кліматичний клуб – інклюзивну платформу для підтримки ефективної декарбонізації промисловості.

Члени клубу, які разом представляють понад 55% світової економіки, визнають, що для утримання глобального потепління в межах 1,5°C необхідно декарбонізувати промислові сектори, які важко піддаються скороченню викидів, йдеться у релізі  Climate Club.

Зазначається, що цементна, металургійна та хімічна промисловості створює близько 70% всіх промислових викидів. Ці галузі вважаються такими, що важко піддаються скороченню викидів. 

В релізі підкреслили, що попит на матеріали, вироблені важкою промисловістю, значно зріс у всьому світі. Очікується, що це зростання продовжиться, особливо в країнах з перехідною економікою та країнах, що розвиваються. Так до 2050 року понад 90% очікуваного зростання попиту на промислові матеріали припадатиме на ці регіони. 

Кліматичний клуб підтримуватиме просування амбітної політики, узгодження методологій та стандартів, а також покращення доступу до фінансування та технічної допомоги для країн з перехідною економікою та країн, що розвиваються.

Зазначається, що до 2024 року члени Кліматичного клубу мають: 

  • узгодити стандарти просування ринків матеріалів з майже нульовим рівнем викидів парникових газів;
  • розробити інструментарій для промислового переходу. 

Члени клубу також братимуть участь у стратегічному діалозі щодо витоків вуглецю, тобто перенесення виробництва в країни з менш жорсткими екологічними вимогами. Адже декарбонізація промисловості повинна відбуватися в усьому світі, зокрема в країнах з перехідною економікою та країнах, що розвиваються. 

Зазначається, що Кліматичний клуб сприятиме міжнародному співробітництву та партнерству. На саміті COP28 буде запущена Глобальна платформа для пошуку партнерів, яка прискорить і скоординує міжнародні зусилля з підтримки країн, що розвиваються, та країн з ринками, що формуються, для декарбонізації їхньої промисловості. 

“Ми сподіваємося, що Кліматичний клуб разом з іншими ініціативами стане лідером у визначенні того, що означатимуть "зелена сталь" та "зелений цемент" до 2025 року. Спираючись на це, ми можемо створити справедливі провідні ринки для зелених товарів. Це також допоможе спрямувати необхідні інвестиції як в індустріально розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. В цілому, саме так ми можемо досягти успіху в тому, щоб зробити зелене промислове виробництво бізнес-моделлю за замовчуванням, що допоможе нам досягти наших кліматичних цілей і водночас створить нові можливості для зростання", – сказав віцеканцлер та міністр економіки та кліматичних дій Німеччини Роберт Хабек.

Нагадаємо, звіті Міжнародної фінансової корпорації (IFC) показав, що використання зелених технологій у виробництві цементу допоможе зменшити викиди на 20%, що сприятиме декарбонізації будівельного сектору.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС