ЄС інвестує понад €380 млн в проєкти з підтримки зеленого переходу shutterstock

ЄС інвестує понад €380 млн в проєкти з підтримки зеленого переходу

Ганна Велика

Вони спрямовані на розвиток циркулярної економіки, охорону природи та біорізноманіття, а також прискорення переходу до чистої енергії

21 жовтня Європейська Комісія виділила понад €380 млн на 133 нові проєкти по всій Європі в рамках програми LIFE, спрямованої на захист довкілля та клімату.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті цього вищого органу виконавчої влади Євросоюзу.

Виділена сума покриє більш ніж половину від загальної потреби в інвестиціях для цих проєктів, яка складає €574 млн. Передбачається, що решта необхідного фінансування надійде від національних, регіональних та місцевих органів влади, державно-приватних партнерств, бізнесу та організацій громадянського суспільства.

Проєкти LIFE сприяють досягненню широкого спектра кліматичних, енергетичних та екологічних цілей Європейського зеленого курсу, серед яких мета ЄС стати кліматично нейтральним до 2050 року та зупинити й повернути назад втрату біорізноманіття до 2030 року.

Ці інвестиції матимуть тривалий вплив на довкілля, економіку та добробут усіх європейців. Ось яким чином розподілять кошти:

  • €143 млн (з них €74 млн – внесок ЄС) – на розвиток циркулярної економіки та покращення якості життя; 26 проєктів спрямовані на зменшення використання води, промислових та побутових відходів, забруднення повітря та шуму, а також на економічне обґрунтування необхідності зменшення, повторного використання та переробки відходів;
  • близько €216 млн (€144,5 млн – внесок ЄС) на 25 проєктів з охорони природи та біорізноманіття, спрямовані на відновлення прісноводних, морських і прибережних екосистем та середовищ існування; покращення стану збереження птахів, комах, рептилій, амфібій та ссавців;
  • близько €110 млн (майже €62 млн – внесок ЄС) на 23 проєкти для підвищення кліматичної стійкості, пом'якшення наслідків зміни клімату, управління та інформацію;
  • €105 млн (внесок ЄС – €99 млн) на найбільшу кількість – 59 проєктів  – щодо управління та ринкових рішень для прискорення переходу до чистої енергії.

Проєкти, які отримали підтримку

У Єврокомісії навели приклади проєктів, які отримають фінансування в рамках програми LIFE:

  1. Проєкт LIFE GRAPhiREC вартістю €7,5 млн спрямований на переробку графіту з відходів акумуляторів в Італії. Прогнозується, що він принесе €23,4 млн доходу та заощадить €25 млн виробничих витрат.
  2. Іспанський проєкт LIFE POLITEX інвестує €5 млн у зменшення впливу індустрії моди на навколишнє середовище шляхом переробки текстильних відходів на новий текстиль.
  3. Проєкт DESALIFE з Канарських островів вартістю €9,8 млн спрямований на підтримку стійкості водних ресурсів шляхом видобутку прісної води з Атлантичного океану. Морські буї, що працюють на хвилях, розміщені біля Канарських островів, перекачуватимуть на берег 1,7 млрд л опрісненої води.
  4. Два проєкти, LIFE4AquaticWarbler і LIFE AWOM, охоплюють Бельгію, Німеччину, Іспанію, Францію, Литву, Угорщину, Нідерланди, Польщу, Португалію, а також Україну і Сенегал із загальним бюджетом майже €24 млн, спрямовані на порятунок рідкісного водного птаха – очеретянки.
  5. IMAGE LIFE та LIFE VINOSHIELD із загальним бюджетом €6,8 млн, що реалізуються в Іспанії, Франції та Італії, допоможуть всесвітньо відомим виноградникам та виробникам відомих сирів, таких як Парміджано Реджано, Камамбер де Нормандія та Рокфор, стати більш стійкими до впливу екстремальних погодних явищ.
  6. LIFE DiVirtue- трирічна програма цифрового навчання вартістю €1,25 млн – розбудовуватиме потенціал для більш ефективного й інноваційного сектору будівництва і будівельної індустрії. Проєкт, зокрема, використовує віртуальну реальність (VR) і доповнену реальність (AR), щоб допомогти студентам будівельних спеціальностей і професіоналам будувати та ремонтувати будівлі з нульовим рівнем викидів в Болгарії, Чехії, Греції, Хорватії та Румунії.
  7. Проєкт ENERCOM FACILITY з бюджетом майже €10 млн надасть прямі гранти 140 новим енергетичним громадам по всій Європі для залучення інвестицій у сталу енергетику.

На початку жовтня ЕкоПолітика розповідала, що Єврокомісія пропонує відкласти імплементацію Регламенту ЄС про вирубки лісів на рік. Також ми повідомляли, що президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн закликала створити новий фінансовий інструмент для винагороди фермерів за захист природи.

Читайте також
ЄС запустив онлайн-платформу з кейсами впровадження передових екотехнологій
ЄС запустив онлайн-платформу з кейсами впровадження передових екотехнологій

Вона допоможе визначати та оцінювати екологічну ефективність інноваційних промислових технологій у Європі та за її межами

Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів
Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів

Проте Європейська Комісія наразі не має наміру відтерміновувати імплементацію

У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля
У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля

Пілотні проєкти вже розробляються

Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії
Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії

Багато європейських країн вважають, що вона втратила свою актуальність