ЄС хоче зменшити енергоспоживання на 12% до 2030 року shutterstock

ЄС хоче зменшити енергоспоживання на 12% до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Ціль річного енергозбереження для кінцевого споживання буде поступово збільшуватися з 2024 до 2030 року

Рада ЄС ухвалила нові правила щодо скорочення кінцевого споживання енергії на рівні блоку на 11,7% до 2030 року, порівняно з прогнозами зробленими у 2020 році.

Верхня межа кінцевого споживання енергії в ЄС сягатиме 763 мільйони тонн нафтового еквівалента та 993 мільйони тонн нафтового еквівалента для первинного споживання, повідомляє Рада ЄС.

Зазначається, що ліміт споживання для кінцевого споживання буде обов’язковим для колективних держав-членів, тоді як цільове споживання первинної енергії буде індикативним.

В повідомленні пояснили, що кінцеве споживання енергії являє собою енергію, спожиту кінцевими споживачами. Споживання первинної енергії також включає те, що використовується для виробництва та постачання енергії.

В пресслужбі наголосили, що всі країни-члени сприятимуть досягненню загальної мети блоку. Вони встановлять індикативні національні внески та траєкторії досягнення мети у своїх інтегрованих національних енергетичних і кліматичних планах (NECP). Країни мали подати оновлені NECP у червні 2023 року, а остаточні плани – у 2024 році.

Зазначається, що формула для розрахунку національних внесків у ціль (визначена в Додатку I до пропозиції) буде орієнтовною з можливістю відхилення на 2,5%. Вона базується на енергоємності, ВВП на душу населення, розвитку відновлюваних джерел енергії та потенціалі енергозбереження. Єврокомісія розрахує, чи всі внески дорівнюють цільовому показнику в 11,7%. Якщо вони не відповідатимуть цілі – ЄК внесе виправлення без використання формули.

В повідомленні підкреслили, що ціль річного енергозбереження для кінцевого енергоспоживання буде поступово збільшуватися з 2024 до 2030 року. Держави-члени забезпечать нову річну економію в середньому 1,49% кінцевого споживання енергії протягом цього періоду. Показника економії на 1,9% країни мають досягти до 31 грудня 2030 року.

В пресслужбі пояснили, що держави-члени можуть зараховувати в розрахунку до цілі зекономлену енергію в рамках реалізації:

  • оновленої Директиви про енергоефективність будівель;
  • заходів, що випливають із системи торгівлі викидами ЄС;
  • надзвичайних енергетичних заходів.

“Нові правила встановлюють конкретні зобов’язання для державного сектора досягти щорічного скорочення споживання енергії на 1,9%, що може виключати громадський транспорт і збройні сили. Крім того, країни-члени зобов’язані щороку ремонтувати принаймні 3% загальної площі будівель, що належать державним установам”, – розповіли у повідомленні.

Зазначається, що нові правила є частиною реалізації пакета Fit for 55 та плану REPowerEU. Вони будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС і набудуть чинності через 20 днів.

Нагадаємо, Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС заявили, що енергетична криза змусила відомства запровадити нові заходи для швидкого скорочення попиту на електроенергію.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показало, що попит на електроенергію в ЄС у 2023 році впаде на 3% до найнижчого рівня за двадцять років.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів