ЄБРР планує виділити $55 млн на біоенергетику в Україні shutterstock

ЄБРР планує виділити $55 млн на біоенергетику в Україні

Романа Слісар

Середня вартість потенційних проєктів становить $ 5 млн

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) відпрацьовує в Україні низку проєктів на суму близько $55 млн.

Про це заявив програмний менеджер Кирил Томляк, передає Енергореформа.

Як повідомляється, мова йде про "Програму інновацій в ланцюжку вартості стійкої біоенергетики".

"Конкретні проєкти з біоенергетики зараз перебувають в банку на стадії розробки техніко-економічних обґрунтувань, щоб в подальшому приступити до їх фінансування та реалізації. Ці проєкти стосуються виробництва електроенергії і тепла на біомасі та біогазі, пов'язаних з використанням відходів сільського господарства", – повідомив менеджер.

Він підкреслив, що програма ЄБРР з підтримки біоенергетики обсягом кредитування близько $55 млн була відкрита в кінці 2019 року і розрахована на чотири роки.

"Інтерес до неї є, звернень багато. Виклик в тому, щоб знайти достатньо цікавий з усіх боків проєкт", – заявив Томляк.

Він також роз'яснив, що в рамках програми ЄБРР готовий фінансувати проєкти вартістю від €3 млн. Для фінансування дешевших проєктів банк може залучити партнерів. Банк також готовий покривати до 90% розробки ТЕО.

Крім того, ЄБРР може надати і грантове фінансування, проте за проєктами, які вже мають кредит. При цьому грант може становити до 20% вартості проєкту, але не більше $0,5 млн.

"Середня вартість потенційних проєктів становить $5 млн", – уточнив Томляк, зазначивши що фінансування за програмою не є проєктним і передбачає наявність застави. Він допустив, що це дещо стримує інтерес до нього.

Проте, за словами експертів, в умовах зростання ціни на газ інтерес до розвитку біоенергетики теж зростає.

Оцінюючи перспективи видачі кредитів на вирощування енергетичних культур, програмний менеджер повідомив, що в портфелі потенційних для фінансування проєктів ще немає достатньо великого об'єкта інвестицій.

"Ця галузь ще не перебуває на тій стадії розвитку, коли можна говорити про великі проєкти", – пояснив він.

При цьому Томляк зазначив, що банк розглядав би проєкти з будівництва об'єктів теплопостачання на біомасі. Особливо перспективним він назвав розвиток ринку біометану.

"Як менеджер програми, який займається розвитком біоенергетики, я вірю в біометан, вважаю, що це перспективна річ. Тим більше інфраструктура для його використання вже є, потрібно навчитися правильно його виробляти стійким способом і розпоряджатися ним. Як це буде, залежить від парламенту, уряду", – висловив думку Томляк.

При цьому він припустив, що перші проєкти передбачатимуть експорт біометану в Європу, хоча є перспектива його використання для транспорту і для виробництва тепла та електроенергії.

"Зі свого боку ми ініціювали спеціальне дослідження, щоб чіткіше визначити український потенціал біометану і розібратися з бар'єрами. А також підрахувати економіку. Ми в процесі, підрахуємо уважно і поділимося своїми напрацюваннями", – зазначив Томляк.

Він підкреслив, що необхідно прийняти відповідне законодавство, усунувши технічні та регуляторні бар'єри на шляху до розвитку ринку біометану.

"Треба, щоб поняття "біометан" з'явилося в українському законодавстві. І щоб паралельно за ним з'явилася економіка. Вона, як правило, з'являється тоді, коли з'являються додаткові механізми підтримки або зростає ціна на традиційні енергоносії", – роз'яснив Томляк, додавши, що потенціал біометану значний і потрібна ефективна робота, щоб реалізувати його найближчим часом.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що NEFCO відмовилася інвестувати в "зелену" енергетику України.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності