Хорєв розповів про своє звільнення з посади замміністра екології та плани на майбутнє facebook.com/profile.php?id=100010275859680

Хорєв розповів про своє звільнення з посади замміністра екології та плани на майбутнє

Катерина Бєлоусова

Закон “Про центральні органи влади” передбачає, що при звільненні міністра його заступники також звільняються з посад Кабміном

Нещодавно звільнений з посади заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Михайло Хорєв не планує полишати сферу захисту довкілля та надалі працюватиме над екологічними реформами.

Про це він розповів у ексклюзивному коментарі виданню ЕкоПолітика. 

Він зазначив, що звільнення не стало для нього сюрпризом, адже Закон “Про центральні органи влади” передбачає, що при звільненні міністра його заступники також звільняються з посад Кабінетом Міністрів України. Так Руслан Стрілець виконував обов'язки очільника Міндовкіллі з листопада 2021 року, а коли його призначили – вирішив створити свою власну команду із заступників.

“Це логічно. Так робить кожен новий керівник. Перше з чого він починає, це створення власної команди”, – пояснює Хорєв.

За Законом “Про центральні органи влади” заступники міністра призначаються та звільняються Урядом за поданням Прем’єр-міністра України та згідно з пропозиціями міністра. 

Хорєв також додав, що можливо у керівництва були питання до його діяльності.

Він пояснив, що займався питаннями водних ресурсів часів студентства, коли почав здобувати профільну освіту гідролога у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

“За час роботи у Держводагентстві тодішньою командою вдалося фактично запустити та зробити перші кроки у напрямку запровадження басейнового принципу управління водними ресурсами”, – розповів він.

Також Хорєв додав, що важливим етапом стало створення та запуск у роботу 2 сучасних лабораторій моніторингу вод за європейськими стандартами – на Івано-Франківщині та у Слов'янську на Донеччині. Пізніше, вже на посаді заступника Міністра спільно з ексочільником Міндовкілля Романом Абрамовським запустили ще 2 у Вишгороді та Одесі.

“Можу сказати, що у цілому за останній час зроблено чимало позитивних речей у сфері водної політики України. Нам вдалося спільно з міжнародними партнерами зробити скринінги забруднюючих речовин поверхневих вод у басейнах Дністра, Дону та Дніпра”, – сказав він.

Також спільно з експертами вдалося розробити Морську природоохоронну стратегію України, яка є важливим документом для впровадження Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію в українське законодавство. Його схвалення також передбачено екологічним блоком Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Окрім того, налагодили процес моніторингу поверхневих та морських вод. Вже розпочався процес створення сучасного моніторингу підземних вод. Розпочали написання планів управління річковими басейнами. Вже готові перші частини ПУРБів Дністра, Дніпра та Сіверського Дінця. Уся робота має завершитися створенням всеосяжних документів для 9 основних річкових басейнів України. Вони будуть адаптовані до умов воєнного та післявоєнного часу і міститимуть низку комплексних збалансованих заходів для відновлення річок.

“Нещодавно Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні підтримав законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля". Після його схвалення, цей документ стане одним із потужних євроінтеграційних кроків у сфері захисту довкілля”, – сказав Хорєв.

Нагадаємо, Кабмін звільнив одразу трьох заступників міністра захисту довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Роман Шахматенко прокоментував звільнення з Міндовкілля.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів

Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році
Стрілець пообіцяв повністю закінчити євроадаптацію екозаконодавства у 2026 році

В екоспільноті скептично ставляться до таких амбітних строків