Гроші на парк – в кишеню комунальників: як використовують екоподаток в Енергодарі

Гроші на парк – в кишеню комунальників: як використовують екоподаток в Енергодарі

Олена Бережнюк

На заходи з озеленення в Енергодарі практично щороку виділяють мільйони гривень

Підприємства міста Енергодар – великі платники екологічного податку не тільки в масштабі Запорізької області, але й усієї України. До прикладу, за даними Державної податкової служби, усі підприємства Запоріжчини за січень-лютий 2021-го сплатили 137 млн грн екоподатку.

При цьому, на підприємства Енергодара припадало 81,2 млн з них. Для порівняння, за весь 2020-й підприємства, наприклад, Закарпаття сплатили всього 3,7 млн грн, а Тернопільщини – 6,3 млн грн. Тому не дивно, що екоподаток у Енергодарі використовують не менш щедро, ніж у обласних центрах та областях.

Найбільш цікава історія з використанням екологічного податку в Енергодарі пов’язана з реконструкцією міського парку, якою займалося Комунальне підприємство "Центр досугу "Промінь". У 2018-му на 1,9 млн грн вони замовили "Реконструкцію міського парку культури та відпочинку. Проєктні та вишукувальні роботи". Тендер виграло ТОВ "СІС". Відповідно до умов договору, ця компанія мала виконати топографо-геодезичні роботи, інженерно-геологічне вишукування, отримати ТУ, виконати обстеження та підготовку техзвіту, розробити проєктно-кошторисну документацію, провести її експертизу тощо. Загалом, все що завгодно, крім робіт, які практично покращують екологічну ситуацію.

На реконструкцію парків влада у різних містах часто виділяє кошти саме з екофондів, називаючи такі роботи "заходами з озеленення". Хоча комплексна реконструкція парку включає і низку інших робіт, які не належать ні до озеленення, ні до покращення стану довкілля загалом. В цьому ж конкретному випадку, замовлені заходи до "озеленення" мають такий же стосунок, якби "Центр досугу "Промінь" витратив ці кошти на ліквідацію русизмів у своїй назві. Що перше, що друге на екологічну ситуацію не впливає ніяк.

До всього, за даними державного реєстру, керівник ТОВ "СІС", Близнюк В’ячеслав Іванович, був керівником КП "Управління капітального будівництва" у Запоріжжі. Тобто гроші з екофонду в цьому випадку пішли не лише не за призначенням, а ще й потрапили до кишені запорізького комунальника.

До нецільового використання екологічного податку у тому ж 2018-му можна віднести і реконструкцію скверу на вулиці Молодіжній, на яку пішло аж 4,9 млн грн. Адже реконструкція скверу – це не лише зелені насадження, а й доріжки та благоустрій (лавочки, урни), що не мають стосунку до охорони довкілля.

Загалом, на заходи з озеленення в Енергодарі практично щороку виділяють мільйони гривень. Щоправда, встановити, чи йдуть ці гроші на реальну висадку зелених насаджень, чи на бруківку і лавочки, не завжди вдається. Часто, фінансування таких заходів проходить і поза тендерам. Тому чи заробляють й інші комунальники Запоріжжя та області на багатому фонді охорони навколишнього природного середовища Енергодару – під питанням.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані