Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року shutterstock

Громадські організації закликали подовжити трансформацію вугільних регіонів до 2035 року

Ганна Велика

Вони також напрацювали власні рекомендації щодо цього процесу 

Понад 30 українських громадських організацій (ГО) звернулися до влади із закликом планувати справедливу трансформацію вугільних регіонів України до 2035 року, а не до 2030, як раніше було зафіксовано в Концепції державної цільової програми з цього питання.

Свою офіційну позицію з рекомендаціями щодо розвитку вугільних громад України активісти оприлюднили на сайті ГО “Центр екологічних ініціатив “Екодія”.

“Оскільки Україна планує відмовлятися від вугілля в електроенергетиці до 2035 року, необхідно, щоб Державна цільова програма справедливої трансформації поширювалася на весь період переходу”, – зазначили вони.

Автори позиції нагадали, що справедлива трансформація – це перетворення міста, яке в основному залежить від вугільної галузі (шахти чи теплоелектростанції, що працює на вугіллі), у місто, що може існувати й розвиватися після її закриття. Вони зазначили, що цей процес передбачає не лише розв'язання проблеми втрати робочих місць, а й подолання та попередження загострення наявних соціальних, економічних та екологічних викликів, внаслідок функціонування вугільної галузі та відмови від вугілля як джерела енергії.

Представники громад вугільних регіонів разом з екологами вбачають наступні пріоритети при повоєнному відновленні своїх територій:

  1. Питання енергетичної безпеки мають бути вирішені не тільки відбудовою інфраструктури, а й зміщенням фокуса на низьковуглецеві та енергоефективні технології, з розвитком розподіленої генерації з відновлюваних джерел енергії.
  2. Розв'язання завдань екологічної та техногенної безпеки має передбачати подолання проблем, які виникли водночас і внаслідок функціонування вугільної промисловості у попередні роки, і через руйнування, спричинені воєнними діями, а також враховувати вплив на здоров’я та якість життя населення.
  3. Відновлення економіки та економічний розвиток шахтарських громад мають передбачати диверсифікацію економіки, враховувати особливості та стан ресурсного потенціалу громад і сприяти сталому розвитку спільнот.
  4. Перепрофілювання інфраструктури вугільних підприємств та її використання для створення індустріальних парків, виробничих та логістичних центрів має розглядатися як засіб для створення зелених робочих місць та розв’язання соціально-економічних проблем вугільних міст та громад.
  5. Відновлення шахтарських громад має включати реформування системи освіти, профорієнтації, професійної перепідготовки, подолання цифрового розриву та забезпечення кваліфікації людей різних вікових груп.
  6. При здійсненні необхідних структурних змін важливо враховувати необхідність пом’якшення соціальних наслідків і передбачати аспект гендерної рівності та безбар’єрності у питаннях працевлаштування, освіти, організації соціальних послуг, доступу до соціальних послуг та громадських просторів тощо.

Щоб підтримати шахтарські громади у їхньому прагненні до справедливої трансформації, представники ГО закликали взяти до уваги розроблені ними рекомендації та врахувати їх у подальшому процесі розробки Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України, на основі попередніх напрацювань та з урахуванням нових викликів воєнного часу.

За підсумками Конференції з відновлення України (URC24), ЕкоПолітика повідомляла про те, що у Європі вбачають у відновлюваній енергетиці основу для відбудови України.

Читайте також
Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER
Цієї зими в Європі буде спалюватися більше вугілля, – IER

Однією з причин експерти називають зростання ціни на газ

Світове споживання вугілля досягло історичного максимуму завдяки Китаю та Індії
Світове споживання вугілля досягло історичного максимуму завдяки Китаю та Індії

В Америці та Європі попит на нього, навпаки, зменшується

У світі продовжує зростати попит на викопне паливо, – МЕА
У світі продовжує зростати попит на викопне паливо, – МЕА

Для дуже великої частини населення планети вугілля залишається основним видом палива