Громадська рада при Міндовкілля допоможе в конфлікті щодо нацпарку “Карпатський” shutterstock

Громадська рада при Міндовкілля допоможе в конфлікті щодо нацпарку “Карпатський”

Катерина Бєлоусова

Непрозоре прийняття рішень по призначенню директорів НПП є неприпустимим

Громадська рада Міндовкілля рекомендуватиме міністерству вжити дій для зняття загострення конфлікту у нацпарку “Карпатський”, що виник через призначення Степана Гошовського на посаду директора.

Також на засіданні обговорили питання розрахунків збитків від військових дій рф, реформування системи управління лісовим господарством, зміни до Закону "Про оцінку впливу на довкілля" та проблеми природоохоронні території в умовах війни, повідомляє Жива планета.

Колектив нацпарку категорично не підтримав новопризначеного директора та закликав сприяти забезпеченню прозорим і демократичним виборам директора та відстояти призначення на посаду Володимира Слободяна, якій з 10.10.2017 був виконуючим обов’язки директора парку.

В повідомленні підкреслили, що у ЗМІ наявна інформація що за постійними спробами змінити керівництво парку стоять представники групи "Приват". Вони запланували відчуження близько 200 га земель парку під потреби курорту "Буковель".

22 серпня Міндовкілля отримало погодження Івано-Франківської ОВА щодо призначення Степана Гошовського, колишнього працівника Держекоінспекції, директором Карпатського НПП. Однак супротив колективу призвів до блокування роботи адміністрації парку.

“Учасники засідання наголосили на тому, що непрозоре прийняття рішень по призначенню директорів НПП є неприпустимим, як і призначення без консультацій з колективом, місцевими громадами та громадськими організаціями природоохоронного спрямування”, – йдеться у повідомленні.

Громадська рада схвалила рішення рекомендувати Міндовкілля:

  1. На період воєнного стану розробити механізм:
    • погодження звільнення/призначення директора парку з профспілковою організацією чи колективом;
    • врахування думки місцевих громад та громадських організацій природоохоронного спрямування.
  2. Долучити до цієї робити Комітет громадської ради з питань екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.
  3. Провести консультації з профкомом Карпатського НПП та прийняти рішення щодо дій які необхідно вжити для зняття загострення конфлікту викликаного з призначенням директором парку Гошовського.
  4. Разом з громадською радою, народними депутатами України, територіальними громадами організувати виїзде засідання на базі Карпатського НПП.

Природоохоронні території в умовах війни

Для визначення збитків та шкоди заподіяних природно-заповідному фонду Міндовкілля спільно з Держекоінспекцією розробило відповідну методику, яка наразі погоджується. Можливості державного бюджету суттєво обмежені, однак посилено роботу щодо попередження виникнення пожеж та їх оперативного гасіння, йде підготовка до зими, впроваджуються заходи з енергозбереження.

У партнерстві з Міжнародною організацією з міграції опрацьовується проєкт у розмірі $900 тисяч "Захист та допомога у підготовці до зимового періоду найбільш вразливого і постраждалого від конфлікту населення України", одним із заходом якого передбачено реабілітацію колективних центрів для вимушено переміщених осіб. 

В результаті співпраці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з Міністерством навколишнього середовища Литовської Республіки стало шефство над новоствореним НПП "Пуща Радзівіла". Незабаром литовські колеги передадуть 33 автомобілі, 2 човна та протипожежне обладнання.

Триває проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні", на якій Уряд Німеччини надало грант у розмірі до €14 млн для збереження унікальних природних багатств.

Громадська рада схвалила рішення рекомендувати Міндовкілля:

  1. Сформувати перелік необхідного забезпечення для функціонування у зимовий період та підтримки наукових, просвітницьких і природоохоронних функцій кожному об’єкту.
  2. Провести широкомасштабну інформаційну компанію із закликом до громадян, організацій, фондів та донорів надати фінансову та іншу підтримку, необхідну для збереження природно-заповідного фонду.
  3. Долучити європейські проєкти МТП надати експертну у підготовці проєктних заявок за програмою LIFE.
  4. Рекомендувати проєктам МТП і Міністерству запровадити політику зелених закупівель для потреб підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління міністерства, зокрема природоохоронних, рекреаційних установ. Безкоштовна підтримка впровадження таких закупівель може надаватись проєктом ЮНЕП в партнерстві з ВГО "Жива планета" по впровадженню сталих публічних закупівель, якій виконується в рамках програми EU4Environment.
  5. Провести перегляд діючих і планованих до впровадження проєктів спрямованих на підтримку об’єктів природно-заповідного фонду та збереження біорізноманіття з метою забезпечення нагальних потреб і розвитку природних об’єктів і територій в умовах воєнного стану. Зокрема, EU4Environment за напрямком діяльності "Екосистемні послуги та середовища існування", що виконується Світовим банком.
  6. Оптимізувати виконання ратифікованих Україною природоохоронних конвенцій.
  7. Інтенсифікувати формування національної екомережі України у структурі Пан'європейської екомережі, узгодити плани управління територіями Смарагдової мережі.
  8. Сприяти виданню Червоної книги України, уніфікувати методику збереження регіонально рідкісних видів флори, фауни, мікобіоти та фітоугруповань.
  9. Створити Державне агентство охорони природи (ПЗФ, екомережа, біорізноманіття).

Ідентифікація і розрахунки збитків, пов'язаних з наслідками військових дій рф

Міндовкілля, Держекоінспекція та інші центральні органи виконавчої влади продовжують документувати збитки природі від російської агресії. Експерти Оперативного штабу Держекоінспекції з 24 лютого провели 232 виїздів на місця злочинів проти довкілля та відібрали 198 проб ґрунтів по всій території України.

02 вересня набула чинності нова Методика визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення вод.

В матеріалі зазначили, що лишаються ряд невирішених питань пов’язаних з методичним забезпеченням, зокрема фіксації збитків об’єктам довкілля на територіях на яких відбуваються боєві дії.

Громадська рада схвалила рішення рекомендувати Міндовкілля та Держекоінспекції:

  1. Провести консультації з робочою групою Оперативного Штабу щодо вдосконалення існуючих та розроблянню нових методик визначення розміру шкоди та збитків об’єктам довкілля, заподіяної внаслідок військової агресії рф проти України.
  2. Вжити заходів, необхідних для прискорення прийняття змін до методик що знаходяться на розгляді в Міністерстві.
  3. Консолідувати зусилля разом з експертними організаціями та громадською радою задля визначення "дорожньої карти" посилення функції державного природоохоронного контролю в умовах війни та продовження реформи у цій сфері.
  4. Разом з екокомітетом, міжнародними та національними організаціями для залучення МТД для реалізації "дорожньої карти".

Про реформу системи управління лісовим господарством

Кабмін схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі. 158 державних лісогосподарських підприємств об'єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство "Ліси України". 

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець, заявив, що це дозволить управляти лісами за стандартами та практиками ЄС, підвищити рентабельність галузі, фінансово зміцнити державу, захистити цінні лісові території.

Громадська рада схвалила рішення рекомендувати Міндовкілля та Держлісагентству:

  1. Розробити "дорожню карту" змін до законодавства з метою забезпечення реалізації реформи із урахуванням всіх факторів вплину на подальший розвиток лісової та деревообробної галузі.
  2. Долучити до робити над розроблянням "дорожньої карти" Комітет лісової політики та сталого управління лісами ГР Міндовкілля та ГР Держлісагентства.

Про зміни до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля"

Громадська рада розглянула узагальнені коментарі і зауваження до проєкту Закону надані членами та експертами ради та схвалила рішення прийняти внесені пропозиції за основу, рекомендувати внести їх на розгляд Міністерству і доручити Комітету громадської ради з питань екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля провести робочі консультації з Міндовкілля по обговоренню наданих рекомендацій.

На засіданні також схвалили рішення про оновлення складу ради. Замість Ігоря Лицура (ГО "Цифрова агенція Е-екологія") якій пійшов на держслужбу, до складу увійшов Едуард Горевой, якій очолює ГО Екологічна рада Криворіжжя.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області співробітники національного природного парку “Карпатський” обурилися звільненням з посади керівника Володимира Солободяна та призначенням нового очільника Степана Гошовського.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Кабінет Міністрів України схвалив постанову, яка передбачає реформування лісової галузі, зокрема обʼєднання 158 державних лісгоспів у єдине підприємство "Ліси України".

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів