Грибовицьке сміттєзвалище: п'ять років після трагедії. Фото ЛМР

Грибовицьке сміттєзвалище: п'ять років після трагедії. Фото

Олекса Франко

Нині триває рекультивація сумнозвісного сміттєзвалища

Станом на сьогодні, 28 травня 2021 року, на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів (ТПВ) триває технічний етап рекультивації.

Розпочався технічний процес восени минулого року, а завершити його планують улітку 2022-го, повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

"Усім помітно, що тут було два роки тому і що є нині. Роботи тривають, сміттєзвалище змінюється щодня та стає більш схожим на те, яким має бути вже рекультивований об'єкт", – розповів директор ЛКП "Зелене місто" Святослав Євтушенко.

За його словами, на цьому етапі здійснюють заміну куполу полігону, для чого з жовтня 2020 року проводять ескаваторні роботи.

"Переміщення мас, щоб зробити його стійкішим, щоб не було обвалів. Після того, як завершать формування профілю куполу полігону, будемо його укривати різними шарами захисних елементів – це геотекстиль і ґрунт. Після цього розпочнуть формувати зелені насадження, які будуть на полігоні", – зазначив Євтушенко.

Після облаштування форми куполу візьмуться до консервації звалища та дегазації. Очікується, що вже з наступного місяця на Грибовицькому полігоні почнуться роботи з дегазації.

"Роботи з дегазації мають розпочатися 1 червня. Сьогодні ми отримали лист від фірми "Кліар Енерджі", яка є переможцем інвестиційного тендеру з дегазації Грибовицького сміттєзвалища, що вони стають до виконання робіт із 1 червня. У них, згідно з терміном, є два місяці на роботи щодо буріння свердловин і прокладання газопроводів", – зазначив директор підприємства.

Також передбачено дренажні канали для відведення стічних вод. Водночас тривають заходи з осушення наявних озер-відстійників фільтрату. Зазначається, що на Грибовицькому полігоні ТПВ уже більш як три роки відбирається фільтрат.

"Це відбувається за допомогою озер-відстійників, які облаштовані на полігоні. Звідти фільтрат потрапляє на очищення. Нині в озерах зібралося більш ніж 177 тис. м3 речовини. Щоб фільтрат не поширювався, відбувається його очищення за допомогою двох станцій. Перша працює за технологією академіка В. Рогова, друга – за технологією зворотного осмосу. Обидві станції за добу очищають близько 500 м3 фільтрату", – підсумував директор ЛКП "Зелене місто".

Зазначимо, що роботи з рекультивації проводить консорціум компаній J/V GOKSIN INSAAT – HAYAT GROUP. Вартість виконання технічного етапу, згідно з контрактом, становить 17,8 млн євро. Його фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку. Станом на сьогодні на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища витратили вже понад 5,5 млн євро, додав Святослав Євтушенко.

Після технічного етапу рекультивації має йти біологічний – його планують завершити до 2025 року.

Нагадаємо, що п'ять років тому, 28 травня 2016 року, на Грибовицькому сміттєвому полігоні спалахнула масштабна пожежа, унаслідок якої 30 травня стався зсув сміття. Відходи поховали під собою чотирьох людей – трьох рятувальників і працівника комунального підприємства.

Після трагедії звалище закрили, львівське сміття почало "мандрувати" Україною, а чиновники обіцяли покарати винних і нарешті розв’язати питання рекультивації полігону та побудувати сміттєпереробний завод.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, цього літа на вулиці Пластовій у Львові розпочнуть будівництво заводу з перероблювання сміття.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років