Голову Держлісагентства звинуватили у приховуванні масштабів незаконних рубок

Голову Держлісагентства звинуватили у приховуванні масштабів незаконних рубок

Катерина Бєлоусова

Виявлений обсяг незаконних зрубаних дерев у 2023 році міг би поміститися у двох лісовозах з причепами

Заступниця голови парламентського екологічного комітету Олена Криворучкіна розкритикувала звіт голови Державного агентства лісових ресурсів Віктора Смаля за підсумками роботи у 2023 році, зокрема за суперечливу інформацію щодо масштабів незаконних рубок.

На своїй сторінці у Facebook вона розповіла, що Смаль не надав конкретних відповідей про свою діяльність та кадрову політику Держлісагентства.

Звіт, серед інших питань, заслухали на засіданні парламентського екологічного комітету у понеділок, 4 березня.

“Гидко та мерзенно від таких звітів, особливо у такий час, – написала Криворучкіна. – Людина замість того, щоб відповідати на конкретні запитання про свою діяльність, починає розповідати про європейське майбутнє, імплементацію європейських законів, про то, як Держлісагентство краще з кращих за всіма показниками”.

За її словами, звіт Смаля викликає низку запитань. Так заявлено, що за 2023 рік працівники лісової охорони провели 566 патрулювань та виявили 96 випадків незаконних рубок загальним обсягом 72 м3. Таку кількість деревини можуть перевезти два лісовози з причепами.

“У мене логічне питання – два виявлених лісовози з причепом незаконних рубок за всі 566 патрулювань, це дійсно так?”, – сказала вона.

Криворучкіна додала, що за рік начебто проведено 31,2 тисячі рейдів та складено 3,4 тисячі протоколів. Однак за цей час вилучено 900 м3 деревини. 

“Тобто аж 25 лісовозів з причепами, за весь рік, і по всій Україні. Тобто, простим математичним шляхом можна порахувати, що кожен з виявлених 3400 порушників нарубав аж по 0,2 м3”, – наголосила вона.

Криворучкіна зазначила, що під час презентації звіту Державне бюро розслідувань розмістило інформацію про незаконні вирубки лісу на Львівщині на 64 мільйони гривень, які організували керівники низки лісових господарств.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Кабінет міністрів призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів України. Він тимчасово виконував обовʼязки голови Держлісагентства з травня 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у квітні 2023 року комітет з питань екологічної політики та природокористування висловив недовіру тимчасово виконуючому обов’язки голови Державної екологічної інспекції Ігорю Зубовичу після його звіту щодо результатів роботи за рік.

Читайте також
Уряд призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів
Уряд призначив Віктора Смаля головою Державного агентства лісових ресурсів

Смаль тимчасово виконував обовʼязки голови Держлісагентства з травня 2023 року

В Держлісагентстві відповіли на скандальний звіт слідчої комісії
В Держлісагентстві відповіли на скандальний звіт слідчої комісії

В Держлісагентстві заявили, що висновки ТСК не відповідають дійсності

Українські ліси не будуть бездумно пущені під сокиру, – голова Держлісагентства
Українські ліси не будуть бездумно пущені під сокиру, – голова Держлісагентства

Наразі вже заготовлено та реалізовано 1,7 млн м3 деревини