Головна річка України стала небезпечною для здоров'я — Держпродспоживслужба Shutterstock

Головна річка України стала небезпечною для здоров'я — Держпродспоживслужба

Зоряна Бердник

Розповіли, хто винен у забрудненні основної водної артерії країни та де найбрудніше місце

Купатися в Дніпрі в районі Києва стає дедалі небезпечніше для здоров'я, оскільки у воді містяться важкі метали, хімікати й велика кількість бактерій.

Забруднювальні речовини потрапляють у Дніпро з незаконних підприємств Київської області, які скидають відходи виробництва та стічні води. Про погіршення ситуації з головною річкою країни розповів начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан у коментарі виданню "Вести".

Що отруює Дніпро

За його словами, неприємна тенденція погіршення стану води у водоймах річки Дніпро спостерігається останні три роки через перевищення вмісту в ній таких хімічних речовин, як фосфати та фосфорорганічні сполуки.

"Це пов'язано з посиленим використанням хімічних речовин у побуті та промисловості й зливом у стічні води та каналізаційні стоки цих відходів. Фосфати й фосфорорганічні сполуки сприяють виникненню канцерогенів, вплив яких на організм людини або тварини підвищує ймовірність виникнення злоякісних пухлин", — зазначає Олег Рубан.

До того ж, додав він, фосфати призводять до бурхливого зростання ціанобактерій (синьо-зелених водоростей), які називають "цвітінням" — його вже зафіксували на Дніпрі.

"Ми спостерігаємо ще одну неприємну тенденцію - терміни "цвітіння" Дніпра щораз більше зміщуються до початку літа — кінця травня. Ще у 2005 році "цвітіння" було у вересні, потім наступні п'ять років — у серпні. А цьогоріч "цвітіння" розпочалося на початку червня. Саме "цвітіння" є ознакою мікробіологічного забруднення", — говорить Рубан.

Також він наголосив, що у Дніпрі міститься кишкова паличка, через що купання в річці загрожує інфікуванням.

Столична влада вже закликала людей утриматися від купання в Дніпрі через перевищення показників вмісту хімічних речовин і ризик заразитися кишковою паличкою.

Нагадаємо, що в лютому 2021 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України опублікувало дані масштабного скринінгу якості вод Дніпра та його приток у межах проєкту "Водна ініціатива ЄС Плюс для Східного партнерства".

Згідно з дослідженням, у водах басейну Дніпра виявили загалом 2 тисячі забруднювальних речовин і майже 65 тисяч хімічних сполук. Це агрохімікати, важкі метали, пестициди та навіть ртуть. Для аналізу взяли 27 проб води та 5 проб риби з Дніпра та його приток у жовтні 2020 року.

Хто забруднює річку Дніпро в Києві

Начальник ГУ Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан розповів, що небезпечні тенденції забруднення Дніпра пов'язані як із порушенням водообміну річки з київським водосховищем, так і з діяльністю численних підприємств, які скидають відходи в річку.

"95% цих підприємств розташовані на території Київської області та працюють незаконно. За останні три роки збільшилася кількість "мильних" виробництв — це автомийки, які здійснюють злив у річку, а також інші підприємства, які є за межами екологічного законодавства та зливають у каналізацію свої відходи. Це і продуктові, і промислові підприємства", — зазначив Рубан.

За даними Державної екологічної інспекції України, у 2019 році в Дніпро тільки в межах Києва скинули 723,2 млн куб. м стічних вод, з яких 40% були неочищеними. Більш ніж половина — це скиди промислових підприємств.

У Києві, за даними екоінспекції, забруднювач Дніпра № 1 — "Київводоканал", який протягом року скидає 283,3 млн куб. м стоків. Саме підприємство здійснило у 2019 році скиди, через які поверхня річки в районі Микільської Слобідки та Русанівського каналу покрилася білою піною. Тоді це спричинило скандал у столиці, а люди вийшли з протестами.

Схожі зливи в Дніпро спостерігалися й у травні цього року. "Місяць тому було технологічне скидання води, поверхня була покрита піною, але аналізи води несуттєво перевищували норми. Нині ж усе нормально", — розповів заступник директора КП "Плесо" Костянтин Пігуля.

Де Дніпро найбільш забруднений у Києві

За даними Держпродспоживслужби, найбільш забрудненим Дніпро виявився в районі Кончі-Заспи —  там, де розташовані селища і котеджні містечка, у яких проживають чиновники й політики.

"Там найгірша вода та найбрудніше повітря. Це пов'язано з розміщенням в містечку Українка Трипільської теплостанції, яка забруднює повітря", — пояснив Рубан. Натомість найкращі показники води — у Десні.

"Десну можна взагалі вважати чистою рікою. Там мала кількість населених пунктів і підприємств, а, відповідно, нема кому й забруднювати", — додав Рубан.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Міндовкілля розповіли, в якому стані перебуває головна водна артерія країни.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького