Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Катерина Бєлоусова

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни

В.о. директора ДП “Гарантований покупець” Артем Некрасов заявив, що підприємство зможе експортувати зелену енергію на європейський ринок не раніше ніж напочатку 2024 року.

Попри те, що вже законодавчо знято обмеження, уряд та НКРЕКП має прийняти низку рішень, які дозволять безпосередньо проводити експорт, розповів він в інтервʼю “Укрінформ”.

Некрасов підкреслив, що підприємство було готово до експорту вже в липні 2023 року.

За його словами, фахівці “Гарпоку” проаналізували ринок у сусідніх країнах, а саме у Румунії, Польщі, Словаччині, Угорщині та виявили значні можливості. В Україні та Європі різні часові пояси. Тому такий зсув дозволяє експортувати зелену енергію тоді, коли європейські сонячні станції уже її генерують.

“До того ж у нас є допоміжний фактор, що дає нам можливість успішно вийти на європейський ринок, – це запровадження механізму гарантій походження. Маркування зеленої енергії, помножене на механізми стимулювання, які запроваджує Європейський союз на своїх ринках, сприяє виходу туди із нашою "зеленою" електроенергією”, – сказав він.

Некрасов підкреслив, що наразі “Гарпок” працюємо з НКРЕКП та “Оператором ринку” над запуском механізму гарантій походження в Україні. Це дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни. Адже в Україні багато підприємств, орієнтованих на ринки країн Європейського Союзу. 

Перш за все, гарантії походження використаної електроенергії знадобляться підприємствам металургії та хімії, які перші потрапляють під механізм CBAM – податок на викиди вуглецю при експорті продукції”, – пояснив він.

Некрасов додав, що попит на зелену енергію буде і у українських підприємств, що входять до міжнародних холдингів. Адже у їхніх виробничих стратегіях передбачена можливість або ж зобов’язання придбання певної частки зеленої енергії.

Нагадаємо, у липні Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №9011-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи”. Документ передбачає запровадження гарантії походження відновлювальної енергії та моделі Net Billing.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні у липні сонячна генерація виробила 28,33% всієї енергії, а близько половини енергії виробили з відновлювальних джерел.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей