Гігантські вітрові турбіни можуть стати ще більшими shutterstock

Гігантські вітрові турбіни можуть стати ще більшими

Катерина Бєлоусова

Більше обладнання може зменшити кількість необхідних турбін вітропарку

Лопаті гігантських вітрових турбін можу стати ще більшими, що, ймовірно, дозволить зменшити витрати на морських та пустельних проєктах.

Наразі китайська компанія Ming Yang Smart Energy Group вже пропонує обладнання з довжиною лопатей 140 метрів, повідомляє Bloomberg.

Як відомо, довжина лопатей вітротурбін в середньому сягає 67 метрів.

"Тенденція полягає у збільшенні розмірів, незалежно від того, чи йдеться про наземні, чи морські турбіни", - сказав голова та головний виконавчий директор компанії Ming Yang Smart Energy Group Чжан Чуаньвей. 

За його словами, конструкції обладнання також, ймовірно, будуть більш адаптивними для конкретних місць.

bloomberg.com

В матеріалі пояснили, що більше обладнання може зменшити кількість турбін, необхідних на кожній вітряній електростанції, що зменшить витрати для реалізації проєктів. Вітрогенератори з гігантськими лопатями, ймовірно, матимуть підвищений попит, для морських проєктів та у величезних центрах “зеленої” енергії. 

За словами Чжана, більші турбіни добре підходять для пустельних проєктів Китаю. Окрім того, транспортувати гігантські лопаті через здебільшого безлюдні райони відносно легко. Однак установки в гірських сільських районах, як правило, потребують менших і більш індивідуальних турбін. 

Чжана підкреслив, що вітрова промисловість Китаю увійшла в стадію високошвидкісного зростання, і її сприятимуть нові основні центри “зеленої” енергії та морські розробки. Завдяки потужній підтримці центральних і місцевих органів влади розвиток відновлюваних джерел енергії в Китаї може стати кращим, а розмір ринку — більшим.

Зазначається, що за прогнозами, у 2023 році світові вітроенергетичні потужності зростатимуть. Це повʼязано з прискоренням впровадження ВДЕ у США та нарощуванням інвестицій в Китаї. За даними Глобальної вітроенергетичної ради, у 2023 році буде введено близько 115 ГВт нових потужностей у порівнянні з 78 ГВт 2022 року.

Нагадаємо, аналіз дослідників чистої енергії з BloombergNEF показав, що темпи зростання галузі вітроенергетики у 2022 році впали до найнижчого рівня за три роки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у німецькому Північному морі запустили вітрову електростанцію Kaskasi. Її лопаті можна переробити після закінчення терміну служби.

Читайте також
У Швеції запустили першу у світі деревʼяну вітротурбіну
У Швеції запустили першу у світі деревʼяну вітротурбіну

Деревʼяні вежі лише під час їх виробництва створюють на 90% менше викидів, ніж металеві

На Одещині внаслідок атаки безпілотників впала вітротурбіна. Відео
На Одещині внаслідок атаки безпілотників впала вітротурбіна. Відео

Спочатку у місцевих Telegram-каналах припустили, що вітротурбіну повалив шквальний вітер

У Китаї побудують найбільший у світі вітрогенератор, вищий за Ейфелеву вежу
У Китаї побудують найбільший у світі вітрогенератор, вищий за Ейфелеву вежу

На думку європейських експертів, гонитва за розмірами починає шкодити галузі

В Іспанії створили першу у світі сонячно-вітрову електростанцію
В Іспанії створили першу у світі сонячно-вітрову електростанцію

Технологія не створює шуму та працює на низькій швидкості