Франції загрожує відключення електроенергії взимку через затримку ремонту АЕС shutterstock

Франції загрожує відключення електроенергії взимку через затримку ремонту АЕС

Катерина Бєлоусова

Атомна потужність EDF приблизно на 25% нижча за історичний рівень

У Франції відтермінували запуск 12 зупинених на ремонт ядерних реакторів з 56 наявних, що може посилити енергетичну кризу в Європі.

Прем’єр-міністрка Франції Елізабет Борн заявила, що хоча компанія Electricite de France SA робить все можливе, країна має бути готова до будь-якої ситуації, зокрема до можливості цілеспрямованих відключень електроенергії взимку, повідомляє Bloomberg.

Компанія мала перезапустити чверть своїх атомних станцій до середини грудня 2022 року. Мережевий оператор RTE вже попередив, що ризик дефіциту енергії в січні зростає. 

У травні EDF виявили, що труби на 16 з 56 французьких реакторів схильні до утворення корозійних тріщин через складну конструкцію систем безпечного впорскування. Це змусило компанію зупинити дюжину реакторів і замінити десятки радіоактивних частин труб.

В матеріалі зазначили, що до усунення виявлених тріщин залучили аварійно-зварювальні бригади зі США та Канади. Однак графік уже значно відстає від плану. Повернення такої кількості реакторів до мережі за чотири тижні здається неможливим з точки зору ресурсів як для EDF, так і для органу ядерної безпеки.

“Ці проблеми зробили Францію, яка зазвичай покладається на ядерну енергетику для більш ніж двох третин своєї потужності, вразливою, попри менший вплив поставок російського газу, ніж Німеччина”, – підкреслили автори.

Вони також вказали на те, що потенційні побічні ефекти від дефіциту ядерної енергії у Франції тримають операторів електромереж по всьому континенту напоготові на випадок, якщо другій за величиною економіці ЄС знадобиться додаткова електроенергія.

В матеріалі наголосили, що щоб запобігти соціальним заворушенням, адміністрація президента Еммануеля Макрона виділила близько €100 мільярдів, щоб допомогти підприємствам, споживачам і державним органам впоратися зі зростанням цін на електроенергію, природний газ і бензин протягом 2023 року.

Щоб впоратися зі скороченням поставок енергоресурсів з рф, Франція також розробила план, спрямований на скорочення споживання газу та електроенергії на 10% протягом двох років. Він передбачає зниження температури в приміщеннях і освітлення скрізь, від державних установ і музеїв до фабрик і супермаркетів. 

Також через загрозу нестачі ядерної енергії, уряд працює над регулятивними заходами для підвищення лімітів виробництва існуючих гідро- та вітрових електростанцій і веде переговори з німецькими колегами щодо угоди, яка може збільшити імпортні потужності. Окрім того, системи резервного живлення лише для центрів обробки даних можуть вивільнити до 1 гігавата електроенергії. 

Уряд також прагне заохотити або змусити компанії використовувати резервні батареї та дизельні генератори. Оскільки 25 із 56 реакторів не працюють, атомна потужність EDF приблизно на 25% нижча за історичний рівень, що підштовхує місцеві ціни на електроенергію навіть вище, ніж деінде в Європі.

За словами оператора мережі, RTE тепер бачить вищі ризики переходу на січень з атомною потужністю на 3-4 гігавати нижчою за попередній прогноз у 45 гігават, оскільки технічне обслуговування зазвичай займає більше часу, ніж планувалося.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Франції енергоємні компанії переводять свої газові котли для роботи на мазуті, нафті та вугілля, щоб уникнути відключень електроенергії у разі подальшого скорочення поставок російського газу.

Читайте також
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації