Fortescue створило прототип першого власного електролізера в Австралії shutterstock

Fortescue створило прототип першого власного електролізера в Австралії

Катерина Бєлоусова

Будівництво заводу коштувало близько $77 та було завершено вчасно

Підприємство Fortescue Future Industries (FFI) завершила будівництво свого першого прототипу електролізера з протонообмінною мембраною (PEM).

Наразі компанія "на шляху" до випуску перших електролізерів з виробничої лінії на завод FFI 2GW Gladstone Electrolyser Manufacturing (GEM) у Квінсленді, Австралія, у 2023 році, повідомляє Hydrogen Insight.

Зазначається, що FFI належить австралійському мільярдеру Ендрю Форресту.

В матеріалі підкреслили, що це сталося за три місяці після розриву угоди з відомою електролізною компанією Plug Power щодо постачання технологій для нового електролізера

"Це не маленький подвиг, оскільки ми перші в Австралії, хто зробив щось подібне", – сказав виконавчий директор FFI Марк Хатчінсон  про етап створення прототипу.

Він додав, що будівництво GEM коштувало близько $77 та було завершено вчасно та в рамках бюджету.

Хатчінсон розповів, що роботи на заводській автоматизованій виробничій лінії та випробувальному обладнанні розпочнуться найближчим часом. Виробництво має розпочатися у 2023 році, хоча нарощування виробничих потужностей до 2 ГВт займе кілька років.

Зазначається, що компанія Plug Power, США, була готова поставити свою флагманську технологію PEM для заводу GEM у рамках спільного підприємства з FFI у співвідношенні 50:50. Однак у січні 2023 року компанія вийшла з угоди через економічну недоцільність. Проте Форрест пообіцяв побудувати власний електролізер PEM “з нуля”, з дотриманням попереднього графіка.

“Схоже, графік виробництва перенесли на кінець цього року, і незрозуміло, як FFI вдалося розробити власну технологію PEM за такий короткий час”, – розповіли в матеріалі.

Керівник FFI також підтвердив свою обіцянку довести п’ять проєктів на основі “зеленого” водню до остаточного інвестиційного рішення (FID) цього року у пʼяти регіонах, а саме у США, Бразилії, Кенії, Норвегії та Австралії.

Зазначається, що з цих проєктів лише австралійський проєкт на острів Гібсон помітно наблизився до FID.

Хатчінсон також закликав уряд Австралії запровадити схему подібну до Закону США про зниження інфляції IRA.

"Уряд Австралії може допомогти створити рівні умови між викопним паливом і “зеленою” енергією, еквівалент IRA допоможе вивільнити порівняльну перевагу Австралії у виробництві зеленої енергії", – сказав він.

Нагадаємо, генеральний директор Австралійського оператора енергетичного ринку (AEMO) Деніел Вестерман заявив, що країна збільшила свої шанси стати водневою наддержавою.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення $47 мільйонів на розробку доступних технологій “зеленого” водню.

Теги:
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон