Фінляндія попереджає про загрозу екологічної катастрофи через російські танкери з нафтою shutterstock

Фінляндія попереджає про загрозу екологічної катастрофи через російські танкери з нафтою

Єлизавета Волкотруб

У Балтійському морі зростає загроза розливу нафти

Прикордонна служба Фінляндії занепокоєна можливою екологічною катастрофою через застарілі танкери з російською нафтою, які курсують Балтійським морем.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Начальник відділу морської безпеки Прикордонної служби Фінляндії Мікко Сімола попереджає, що у Балтійському морі зростає загроза масштабного розливу нафти через те, що росія розгорнула флот із сотень "танкерів-примар" для продажу нафти в обхід санкцій.

За його словами, кожного тижня через Фінську затоку, після завантаження в різних російських портах, проходять 70 суден старого зразка із 100 тис. тонн сирої нафти. Сімола додав, що кількість рейсів таких танкерів навіть збільшилася після повномасштабного вторгнення в Україну.

На думку експертів, застарілі судна без чіткої приналежності до певної держави та страховки дозволяють росії експортувати нафту в значних обсягах, незважаючи на санкції.

За даними фінської прикордонної служби, танкери курсують під прапорами Камеруну, Габону, Джибуті, Палау чи Белізу. Прикордонники зазначають, що раніше таких суден не спостерігалося і ці країни, очевидно, не мають досвіду навігації у льодових умовах північних регіонів. Це тільки підвищує ризик "нафтової чуми" – серйозної екологічної катастрофи, яка виникає в результаті розливу нафти.

Як повідомляла Екополітика раніше, у Мексиканській затоці біля узбережжя Луїзіани, США, стався розлив 26 000 барелів нафти, що еквівалентно ємності двох плавальних басейнів олімпійського розміру.

Теги: , ,
Читайте також
Багаті західні країни лідирують у глобальній нафтогазовій експансії, – IISD
Багаті західні країни лідирують у глобальній нафтогазовій експансії, – IISD

Понад дві третини усіх нових ліцензій на видобуток нафти й газу видали лише 5 країн

Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень