Енергетичний гігант BP передумав скорочувати видобуток нафти й газу h2-view.com

Енергетичний гігант BP передумав скорочувати видобуток нафти й газу

Ганна Велика

Компанія також призупинила інвестиції в нові офшорні вітрові та біопаливні проєкти та скоротила кількість проєктів з низьковуглецевим воднем до 10 з 30

Британський транснаціональний монополіст BP (раніше – British Petroleum) відмовляється від своїх “зелених” цілей щодо зменшення обсягів видобутку нафти й газу до 2030 року.

Таку інформацію оприлюднює Reuters з посиланням на власні джерела.

ВР хоче навпаки збільшити видобуток цих корисних копалин на 3 родовищах: двох в Іраку та одному в Мексиканській затоці. Компанія також розглядає варіант інвестицій у нарощування видобутку на території США та реконструкцію родовищ у Кувейті.

У 2020 році ВР презентувала стратегію зменшення видобутку нафти та газу на 40% до 2023 року та паралельного збільшення власних потужностей ВДЕ. Тоді вона була найамбітнішою у цьому секторі.

Минулого року компанія знизила цілі з 40 до 25%. Проте BP продовжує націлюватися на нульовий чистий викид до 2050 року.

Чому змінилася стратегія

З 2020 року британська компанія інвестувала мільярди в нові підприємства з низьким вмістом вуглецю та різко скоротила свою команду з розвідки нафти та газу. Але проблеми з ланцюгом постачання та різке зростання витрат і процентних ставок ще більше вплинули на прибутковість багатьох підприємств, що займаються відновлюваною енергетикою.

Видання стверджує, що ВР зовсім відмовляється від скорочення видобутку, щоб відновити довіру інвесторів і підвищити вартість акцій компанії.

А проте, BP придбала решту 50% у своєму спільному підприємстві Lightsource BP, що займається сонячною енергією, а також 50% акцій у бразильському біопаливному бізнесі Bunge.

У Reuters нагадали, що конкурент Shell також сповільнив свою стратегію енергетичного переходу після того, як в січні на посаду генерального директора вступив Ваель Саван. Він продав підприємства з виробництва електроенергії та відновлюваних джерел енергії та згорнув проєкти, які включали офшорні вітрові установки, біопаливо та водень.

Зміни в обох компаніях відбулися внаслідок відновлення уваги до європейської енергетичної безпеки після цінового шоку, викликаного вторгненням росії в Україну на початку 2022 року, пише видання.

Як писала ЕкоПолітика у січні 2023 року, новий прогноз нафтогазового гіганта BP показав, що російсько-українська війна вплине на довгостроковий попит на енергоносії та прискорить світовий “зелений” перехід.

Читайте також
Багаті західні країни лідирують у глобальній нафтогазовій експансії, – IISD
Багаті західні країни лідирують у глобальній нафтогазовій експансії, – IISD

Понад дві третини усіх нових ліцензій на видобуток нафти й газу видали лише 5 країн