Електромережі України стануть “розумними” до 2035 року shutterstock

Електромережі України стануть “розумними” до 2035 року

Катерина Бєлоусова

Концепція покликана сприяти збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж

Кабінет Міністрів схвалив Концепцію впровадження "розумних мереж" в Україні до 2035 року та затвердив План заходів щодо її реалізації.

Це, серед іншого, допоможе поступово зменшити втрати електроенергії в мережах на понад 4% та викиди вуглецю, повідомляє Міненерго у Facebook.

Пропозицію подало Міністерство енергетики України. 

В пресслужбі Міненерго пояснили, що “розумні мережі” – це електричні мережі, що забезпечують високоякісне постачання електроенергії та підвищують її ефективне використання, застосовуючи електротехнічні технології та ІТ, щоб зробити електромережу більш інтелектуальною і ефективною.

"Концепція впровадження "розумних мереж" і План заходів з її реалізації задають рамку для реалізації сучасних технологій в українській електроенергетиці, зокрема в процесі відбудови і відновлення енергетичної інфраструктури після руйнувань російським агресором. Відновлений енергетичний сектор України має стати втіленням найсучасніших енерготехнологій і відповідати європейським стандартам енергоефективності", – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

Концепція покликана сприяти збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж, а також забезпеченню покращення якості та надійності електропостачання для споживачів.

В повідомленні зазначили, що реалізація Концепції передбачає зменшення втрати електроенергії в електромережах в цілому по Україні із 11,6% до 7,5% або на 6 млрд кВт-год. Це еквівалентно 3 млн тонн спаленого вугілля на ТЕС.

Очікується, що витрати на експлуатаційне обслуговування електромереж сумарно зменшаться не менш як на 8,3 млрд гривень, а фактичний рівень індексу середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні в системі (SAIDI) скоротиться з 1700 до 100 хвилин у 2035 році, що відповідатиме середньоєвропейському рівню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні Уряд ухвалив розпорядження "Про створення державним підприємством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" мережі швидкісних автомобільних електрозарядних станцій". Планується створити мережу зі 120 зарядних станцій.

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів
МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"