Експорт українського біометану пришвидшить розвиток галузі – замміністра агрополітики

Експорт українського біометану пришвидшить розвиток галузі – замміністра агрополітики

Катерина Бєлоусова

До кінця 2023 року в Україні планують відкрити 5 біометанових заводів

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня заявив, що український бізнес зацікавлений у виробництві біометану, а його експорт, зокрема на європейські ринки, стане важливим інструментом для розвитку галузі.

Це сталося на обговоренні сприяння експорту біометану та підтримки українських аграріїв з радницею з питань торгівлі Торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Анн Берсіо, повідомляє Мінагрополітики.

Головня зазначив, що  законопроєкт №9456 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану", який розблокує експорт вже підготовлений до першого читання у Верховній Раді.

"Виробництво біометану та біогазу вигідно бізнесу і державі. Переробка відходів сільськогосподарських та тваринництва – це додаткова ефективність і додана вартість для аграріїв. Також це органічні добрива в результаті переробки відходів", – сказав він.

Головня підкреслив, що в Україні вже запустили перший біометановий завод і до кінця 2023 року планують відкрити ще 5.

За його словами, ринок виробництва біометану буде  розвиватися швидше, якщо європейський бізнес відкриє в Україні підприємства з виробництва обладнання для біометанових заводів. Окрім того, це підтримає аграріїв, які через повномасштабне вторгнення рф працюють у складних умовах.

Берсіо висловила солідарність і запевнила в сприянні розвитку українського агросектору зі сторони ЄС.

Раніше в етері телеканалу Рада Головня розповів, що в перспективі Україна може виробляти 1 млрд м3 біометану до 2030 року та понад 16 млрд м3 до 2050 року. Цей газ за своїми властивостями аналогічний традиційному природному газу. Однак він сприяє зменшенню викидів CO2, адже біогаз виробляють з соломи, гною та посліду тварин та інших сільськогосподарських та харчових відходів.

Він наголосив, що Європа дуже зацікавлена в українських відновлювальних газах. Так у лютому 2023 року Україна та ЄС уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, а саме – водню та біометану. Окрім виробництва біогазу це також сприятиме створенню нових робочих місць та децентралізації енергосистеми.

Він додав, що наразі не існує державних програм підтримки виробництва біогазу. Ймовірно, вони зʼявляться у найближчому майбутньому.

Нагадаємо, у липні у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9456 “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану”, який покликаний розблокувати експорт біогазу до ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ТОВ "Вінницька птахофабрика" отримає $30 мільйонів кредиту для модернізації біогазового заводу у селі Василівка та виробництва скрапленого біометану.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року