Експертка розповіла про перспективи інвестицій в екологічні ініціативи Китаю shutterstock

Експертка розповіла про перспективи інвестицій в екологічні ініціативи Китаю

Олена Яценьо

Інвестори можуть розраховувати на плідні кліматичні можливості в КНР

Китай є найбільшою економікою світу за паритетом купівельної спроможності, найбільшим у світі щорічним емітентом викидів парникових газів і найбільшим у світі ринком відновлюваної енергії. У результаті китайські інвестиції є важливою частиною інституційного або роздрібного інвестиційного портфеля для екологічних можливостей і можливостей декарбонізації.

Про це заявила головна редакторка фахового видання GreenBiz й авторка книжки "Сталий розвиток на роботі" Мерилін Вейт.

Вона зазначила, що до кінця 2021 року Китай мав 306 ГВт встановленої сонячної та 328 ГВт вітряної потужності. Загалом китайські фірми виробляють понад 72% сонячних модулів у світі, 69% літій-іонних батарей і 45% вітряних турбін.

Тим часом зростає всередині країни й видобуток газу та вугілля. Видобуток вугілля за перші два місяці 2021 року зріс більш ніж на 10% порівняно з 2020 роком. Тож китайський шлях одночасного збільшення чистої та брудної енергії віддзеркалює шлях Сполучених Штатів та Європи, висновувала експертка.

На тлі цього ринкового контексту є здатність китайського уряду виконувати кліматичні обіцянки на глобальній арені, зокрема дотримуватися Паризької угоди. Якщо ця тенденція збережеться, зокрема виконання зобов’язань щодо досягнення піку викидів вуглецю до 2030 року та досягнення вуглецевої нейтральності до 2060 року, інвестори можуть чекати плідних кліматичних можливостей у Китаї на приватних ринках, банківських кредитах, кредитах і державних ринках капіталу.

За словами Вейт, китайські інвестиції є важливою частиною інституційного або роздрібного інвестиційного портфеля для екологічних можливостей і можливостей декарбонізації.

"Венчурний капітал і далі наповнює китайський ринок кліматичними угодами. Незважаючи на загальний спад венчурного капіталу в Китаї, особливо в деяких секторах, таких як комерційна освіта, у 2021 році в китайські чисті технології було інвестовано понад $8,5 млрд", — ідеться в статті.

Роздрібний банківський та інвестиційний ринок Китаю із середнім класом, який налічує понад 400 млн осіб, дозрів для інновацій стабільного фінансування. Що стосується кредитування та продукту, то багато з понад 4500 китайських банків посідають лідерство. Bank of Jiangsu (江苏银行) був першим банком у Китаї, що зареєстрований на акції A, який випустив позику на фотоелектричні системи. Neobank WeBank (微众银行) — це роздрібний банк, який працює лише в інтернеті, що обслуговує реальну економіку; через Green Bud Points WeBank заохочує громадськість зменшувати викиди вуглецю, реєструючи щоденні екологічні поведінки та винагороджуючи цю поведінку кредитами, які можуть викупити ваучери та подарунки. WeBank також надає кредити, щоб допомогти малим і мікропідприємствам придбати екологічніші рішення.

Що стосується публічних акцій, то китайські фонди, позначені ESG, перевищують $18 млрд в активах під управлінням. Для некитайських інвесторів доступ до фондового ринку Китаю на $11 трлн і ринку облігацій на $16 трлн доларів відбувається кількома способами:

  • Кваліфікований іноземний інвестор через материковий Китай, варіанти в доларах США і юанях;
  • Китайський міжбанківський ринок облігацій (CIBM Direct), через материковий Китай;
  • Bond Connect, через Гонконг, без ліцензій і квот;
  • Stock Connect, через Гонконг, без ліцензій і квот;
  • Shanghai-London Stock Connect (для некитайських інвесторів, щоб отримати доступ до китайських акцій A), через Лондонську фондову біржу.

У фондах ринків, що розвиваються, інвестори часто можуть знайти екологічно чисті китайські компанії. Фонд Stewart Investors Global Emerging Markets Sustainability містить щонайменше 13% китайських акцій. MSCI має набір китайських індексів ESG, але нічого подібного до кліматичного індексу Carbon Collective для акцій, що котуються в США. Фонд акцій Invesco Great Wall Environmental Protection Advantage Equity Fund інвестує від 80 до 95% своїх активів у цінні папери, пов’язані з охороною навколишнього середовища. Індекс вуглецевої нейтральності CSI 300 (китайський), запущений у березні, виключає компанії з високим рівнем викидів із рейтингом B і нижче та досягає кращої продуктивності вуглецю (щонайменше на 20% зниженої інтенсивності вуглецю) порівняно з індексом CSI 300, який відстежує найвищий рівень. Ще 300 акцій торгуються на Шанхайській фондовій біржі.

Реєстратори та ринки

Серед факторів, які створюють сприятливе екологічне середовище для інвестування та кредитування, — фінансове регулювання, пов’язане з кліматом, споживчі переваги та перспективи зростання чи прибутковості.

Що стосується регулювання, то варто згадати дві китайські політики.

По-перше, Народний банк Китаю (PBoC) запровадив механізм скорочення викидів вуглецю у 2021 році, зробивши його провідним центральним банком у світі щодо ризиків і можливостей, пов’язаних із кліматом. За цією пільгою комерційні та роздрібні банки мають право позичати 60% відповідних зелених кредитів у центрального банку під відсоткову ставку 1,75% зі строком погашення на один рік із можливістю подвійної пролонгації. З огляду на те, що звичайна ставка позики РБК ближче до 4% механізм скорочення викидів вуглецю є значною перевагою для зеленої економіки.

По-друге, з лютого всі регульовані компанії в Китаї повинні публічно розкривати екологічну інформацію (китайською), зокрема, про абсолютні викиди вуглекислого газу. Інакше загрожує штраф до $15 000.

Чинне положення щодо корпоративного розкриття кліматичних даних є нечітким, без згадок про обсяги викидів, хоча очікується, що Міністерство екології та навколишнього середовища надасть більш конкретну інструкцію.

Один механізм змішаного фінансування вказує на можливості на субнаціональному рівні в Китаї. Згідно з Convergence, змішане фінансування — це "використання каталітичного капіталу з державних або благодійних джерел для збільшення інвестицій приватного сектору в сталий розвиток". Проєкт Shandong Green Development Fund є змішаним інвестиційним засобом, який об’єднує капітал муніципального уряду Циндао та низку багатосторонніх, приватних, інституційних і комерційних фінансових організацій, які інвестують у перехід Шаньдуну до низьковуглецевої інфраструктури.

Тож інвестори, які шукають нові можливості в Китаї, особливо ті, які враховують різноманітність, справедливість та інклюзивність, можуть захотіти вийти за межі перенасичених міст Шанхаю, Пекіна, Шеньчженю та Гуанчжоу до інших регіонів економічного розвитку, резюмувала експертка.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 1 лютого 2021 року Китай увів національну систему торгівлі квотами на викиди CO2. Запуск системи покликаний сприяти декарбонізації національної економіки КНР до 2060 року.

Читайте також
У США та Китаї розпочинається ера зберігання енергії. Інфографіка
У США та Китаї розпочинається ера зберігання енергії. Інфографіка

Тривалість зберігання енергії збільшилася майже на 25%

Китай звинуватили у лицемірстві щодо Фукусіми через скид власних радіоактивних вод 
Китай звинуватили у лицемірстві щодо Фукусіми через скид власних радіоактивних вод 

У стоках концентрації радіоактивних речовин нижче 1500 беккерелів на літр при стандарті безпеки до 60 000 беккерелів на літр

Китай збільшив потужності зеленої енергії до 2,74 мільярда кВт
Китай збільшив потужності зеленої енергії до 2,74 мільярда кВт

Встановлена ​​потужність сонячної енергії зросла до 490 мільйонів кВт.

Китай зіткнеться з дефіцитом $6,5 трлн “зеленого” фінансування – дослідження
Китай зіткнеться з дефіцитом $6,5 трлн “зеленого” фінансування – дослідження

“Зелений” перехід Китаю є унікальним, адже його промисловість становить більше чверті ВВП