Експерти розповіли, як конопля може дешево вирішити екологічні проблеми greenqueen.com.hk

Експерти розповіли, як конопля може дешево вирішити екологічні проблеми

Катерина Бєлоусова

Конопля здатна поглинати більше вуглекислого газу на гектар, ніж будь-яка інша комерційна культура

Широке вирощування промислової коноплі може стати найдешевшим способом вирішити екологічні проблеми, зокрема у боротьбі з забрудненням та ефективного подолання глобальної кліматичної кризи, а також стимулювати відновлення лісів.

Про позитивний вплив висадки мільярдів конопель йдеться в аналізі 2019 року, яке опубліковано в журналі Science, повідомляє Green Queen.

У дослідженні зазначено, що дві третини всіх викидів, спричинених антропогенною діяльністю, потенційно можуть бути усунені за допомогою всесвітньої програми посіву. Адже дерева поглинають і накопичують викиди вуглекислого газу – парникових газів, які є причиною глобального потепління.

Відновлення лісів допомогло б зменшити підвищення глобальної температури та вирішити проблеми масового вимирання видів та забруднення навколишнього середовища. Однак для росту дерев і досягнення повної здатності поглинати викиди вуглецю знадобиться від 50 до 100 років.

Проте конопля швидко росте, досягаючи 4 метрів (13 футів) у висоту протягом 100 днів, що робить її одним з найшвидших доступних рішень для перетворення вуглецю. Також вона використовується в одязі, текстильних волокнах, олії, харчових продуктах та інших цілях.

Конопля здатна поглинати більше вуглекислого газу на гектар, ніж будь-яка інша комерційна культура, і її можна вирощувати у величезних масштабах на ґрунтах, збіднених поживними речовинами, з невеликою кількістю води або добрив. Також її можна вирощувати на існуючих агрогосподарствах і включати в сівозміну, при цьому відновлюючи виснажений ґрунт і позитивно впливаючи на врожайність. 

Продукти з коноплі також можуть замінити пластикові вироби, які сприяють забрудненню мікропластиком. 

Крім того, вирощування коноплі усуває екологічні токсини в текстильній промисловості. Адже сучасний спосіб виробництва одягу створює величезну кількість токсичних відходів. Тканини з конопель можна виготовляти без використання хімічних речовин, що дозволить зменшити шкоду для довкілля, яке спричиняють текстильна індустрія та індустрією швидкої моди.

Конопля як рішення підтверджується дослідженнями, які підкреслюють потенціал схеми посадки для усунення світових екологічних проблем.

Також поглинаючи забруднюючі гази через листя, дерева допомагають боротися із забрудненням повітря. Тобто глобальна ініціатива з посадки дерев чи конопель буде конкурувати з негативним впливом забруднення, яке сприяє зміні клімату. 

“У нас не вистачає часу, щоб врятувати планету, яку ми знищили з загрозливою швидкістю. Просто розмовляти про рішення недостатньо – нам відчайдушно потрібно досягти прогресу в відновленні ґрунтів, океанів і лісів, і конопля може зробити саме це. Це може бути одним із найдешевших, найбільш реалізованих екологічних рішень нашої поточної надзвичайної кліматичної ситуації”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, в Україні за три тижні "Зеленої країни" висадили 65,8 мільйона дерев.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні запустили ініціативу щодо ефективного використання земельних ділянок.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень