Експерти розповіли про соціальну складову зеленого переходу shutterstock

Експерти розповіли про соціальну складову зеленого переходу

Катерина Бєлоусова

Головне значення JTF полягає у включенні в громадські дебати щодо зеленого переходу потреби бути чутливим до його наслідків

ЄС створив “Фонд справедливого переходу” (JTF) для підтримки регіонів і секторів, які стикаються з соціально-економічними проблемами під час переходу до кліматичної нейтральності. 

Глибока декарбонізація має стати можливістю для створення спільного та інклюзивного процвітання, а не становити додатковий тягар для працівників, домогосподарств і споживачів, повідомляє LSE Blogs.

JTF спрямовує 17,5 мільярдів на регіони та сектори, які найбільше постраждали від декарбонізації до 2027 року.

Фонд виник у відповідь на такі соціальні рухи, як повстання вимирання, жовті жилети у Франції та молодіжний рух "П’ятниці заради майбутнього", а також для пом’якшення наслідків енергетичного переходу у вугільних регіонах.

Європейська громадськість дедалі більше звертала увагу на проблеми, пов’язані з кліматом, а також все більше підтримувала лідерство ЄС у вирішенні таких проблем. З 2019 року нова Єврокомісія, на чолі з Урсулою фон дер Ляєн, запустила амбітний проєкт Нового Зеленого курсу. 

“Фонд справедливого переходу” враховує більш зелені та соціально чутливі позиції. Головне значення JTF полягає в тому, щоб включити в громадські дебати щодо зеленого переходу потребу бути чутливим до його наслідків перерозподілу між регіонами та класами. 

В матеріалі зазначили, що замість того, щоб створити комплексну та достатню відповідь на проблему, її ймовірний внесок полягатиме в тому, щоб виявити, наскільки великі наслідки для соціальної політики зеленого переходу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС