Експерти розповіли про соціальну складову зеленого переходу shutterstock

Експерти розповіли про соціальну складову зеленого переходу

Катерина Бєлоусова

Головне значення JTF полягає у включенні в громадські дебати щодо зеленого переходу потреби бути чутливим до його наслідків

ЄС створив “Фонд справедливого переходу” (JTF) для підтримки регіонів і секторів, які стикаються з соціально-економічними проблемами під час переходу до кліматичної нейтральності. 

Глибока декарбонізація має стати можливістю для створення спільного та інклюзивного процвітання, а не становити додатковий тягар для працівників, домогосподарств і споживачів, повідомляє LSE Blogs.

JTF спрямовує 17,5 мільярдів на регіони та сектори, які найбільше постраждали від декарбонізації до 2027 року.

Фонд виник у відповідь на такі соціальні рухи, як повстання вимирання, жовті жилети у Франції та молодіжний рух "П’ятниці заради майбутнього", а також для пом’якшення наслідків енергетичного переходу у вугільних регіонах.

Європейська громадськість дедалі більше звертала увагу на проблеми, пов’язані з кліматом, а також все більше підтримувала лідерство ЄС у вирішенні таких проблем. З 2019 року нова Єврокомісія, на чолі з Урсулою фон дер Ляєн, запустила амбітний проєкт Нового Зеленого курсу. 

“Фонд справедливого переходу” враховує більш зелені та соціально чутливі позиції. Головне значення JTF полягає в тому, щоб включити в громадські дебати щодо зеленого переходу потребу бути чутливим до його наслідків перерозподілу між регіонами та класами. 

В матеріалі зазначили, що замість того, щоб створити комплексну та достатню відповідь на проблему, її ймовірний внесок полягатиме в тому, щоб виявити, наскільки великі наслідки для соціальної політики зеленого переходу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку.

Читайте також
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати

Установа наразі не може виконувати завдання, задля яких була створена

Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?
Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?

Державний фонд декарбонізації не може фінансувати кліматичні заходи

У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості